Spoeddebat Midden-Groningen over verhoogde gaswinning

Het huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand
Het huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand © RTV Noord \ Jeroen Willems
Ook de gemeenteraad van Midden-Groningen houdt deze week een spoeddebat over de verhoogde gaswinning en de chaos rondom de subsidieregeling van SNN.
Volgens de gemeente Midden-Groningen hebben alle partijen gezamenlijk besloten dat zo'n spoeddebat nodig is nadat het oude kabinet vorige week bekend maakte dat de gaswinning vrijwel verdubbeld wordt. De gaswinning gaat van 3,9 miljard naar 7,6 miljard kuub.

'Vriend, dit gaan we niet doen'

Het is overigens niet voor het eerst dat de gemeenteraad spreekt over het (mogelijk) verhogen van de gaswinning.
Afgelopen november kondigde voormalig minister Stef Blok (VVD) al aan dat de gaswinning mogelijk toch verhoogd gaat worden. 'Vriend, dit gaan we niet doen', moest volgens Markus Ploeger de reactie zijn richting de voormalig minister. Ook andere raadsleden waren toen niet blij met die aankondiging.
Wethouder José van Schie (PvdA) zei 'tamelijk onaangenaam verrast' te zijn door die brief destijds. Diezelfde dag had de wethouder gaswinning nog een bijeenkomst met de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Kasja Ollongren, die niets over de brief had verteld. Van Schie moest het nieuws in de media lezen.

Stormloop SNN-subsidie ook onderwerp van gesprek

De raadsleden spreken ook over de grote drukte rondom de SNN-subsidies. Bij het gemeentehuis in Hoogezand stond afgelopen maandag een rij van inwoners die hun aanvraag wilden inleveren. Ook bij andere gemeentehuizen in onze provincie stonden rijen. Online moesten inwoners soms meer dan tien uur wachten voordat ze hun aanvraag konden indienen.
Als het aan burgemeester Adriaan Hoogendoorn ligt, moet kersverse staatssecretaris Hans Vijlbrief het zogenaamde plafond van de subsidieregeling afhalen zodat alle aanvragen gehonoreerd kunnen worden.

Spoeddebat aankomende donderdag

Twee maanden geleden was de boodschap nog dat 'het Rijk van goede huize moet komen' om de gemeente Midden-Groningen te overtuigen dat extra gaswinning echt nodig is.
Of dat is gebeurd, weten we aankomende donderdag om 19.00 uur. Dan is de spoedvergadering. Vanwege de coronamaatregelen is publiek niet welkom en is het debat alleen online te volgen.

Ook in gemeente Groningen spoeddebat

Ook de gemeenteraad van Groningen komt met spoed bijeen om te debatteren over de kwestie. Dat gebeurt woensdagavond, om 21.15 uur. Eerder op de middag vragen negen partijen in het wekelijkse vragenuur aandacht voor de chaos met het toekennen van de SNN-subsidies. Afgelopen maandag zorgde dat voor lange digitale en fysieke wachtrijen in onze provincie.