Zij vielen buiten de boot: 'Ik voel me gefrustreerd en leeggezogen door de gebeurtenissen'

In een dag tijd werd er voor 220 miljoen euro aan subsidieaanvragen verwerkt. Dat betekent dat ruim 25.000 Groningers op geld kunnen rekenen om hun woning te verbeteren. Maar een keer zoveel mensen stonden urenlang in de rij en vissen achter het net.
Rond middernacht zaten nog zeker 15.000 Groningers in de wachtrij toen er een melding op hun scherm verscheen: 'Het geld is op, het loket is gesloten'. Van tevoren was al bekend dat er niet genoeg geld was om iedereen die recht op de regeling heeft ook tegemoet te komen.
Provincie en Groninger gemeenten waren eerder akkoord gegaan met het pakket aan maatregelen dat via het Rijk tot stand kwam en waar deze subsidieregeling ook toebehoort.
‘Toen was de pret wel over’
Jan Brugge uit Groningen is zwaar teleurgesteld. ‘Nu het stof is neergedaald en duizenden gefrustreerd zijn achtergelaten, voel ik mij leeggezogen door de gebeurtenissen van gisteren.’
‘Ik zat om 07.30 uur klaar met twee pdf-bestanden en mijn DigiD-code, en precies om 09.00 ben ik ingelogd’, vertelt Brugge via de mail. Maar als hij ‘s middags om 15.00 uur aan de beurt is, gaat het fout. ‘Mijn moeizame poging werd de grond ingeboord, ik werd opnieuw in de wachtrij geplaatst en stond toen op plek 32.510. Toen was de pret wel over.’ Om middernacht sluit hij teleurgesteld zijn computer af als 5130ste in de rij.

‘Met een kluitje in het riet gestuurd’
Kimm Veldman woont met haar man en kinderen aan de rand van de stad Groningen. Ook zij hebben te maken met een technische storing en worden achteraan in de digitale wachtrij gezet op het moment dat ze aan de beurt zijn.
Het is echt te gek voor woorden dat het zo is gegaan
‘Super frustrerend, het is echt te gek voor woorden dat het zo is gegaan. Groningers worden met een kluitje in het riet gestuurd’, vertelt Veldman. Met het geld van de subsidie hoopte ze de isolatie van haar huis te betalen.
‘Ik heb me er nu al een beetje bij neergelegd dat het niet gaat lukken. We hebben nog alle gegevens gemaild, maar ik probeer het in de volgende ronde dan nog maar een keer’, verzucht Veldman aan de telefoon.
Maar er is geen volgende ronde
Maar die volgende ronde komt er niet. De oorspronkelijke 300 miljoen euro zou in drie ronden worden verdeeld. Maar toen de eerste miljoenen in de eerste ronde in een mum van tijd op waren, werd besloten om het geld van de eerste en de tweede ronde samen te voegen. Na maandag is het geld dus op.
‘Oh nee echt?! Shit, dat wist ik dus niet’, zegt Veldman teleurgesteld. ‘Wat vervelend, dan moeten we maar een extra spaarpotje maken om die isolatie te betalen.’ Ondertussen vestigt ze haar hoop nog een klein beetje op SNN: ‘Misschien helpt ons mailtje?’
‘Echt stuitend’
Annelies Hofstede uit Thesinge had hoge verwachtingen toen ze maandagochtend om 08.45 uur inlogde op de website van SNN. Ze wist van tevoren dat er te weinig geld was, maar vindt de manier waarop het maandag ging ‘echt stuitend’.
Ze ergert zich aan de ongelijkheid. ‘Mensen die computers moeilijk vinden hebben al een achterstand.’ Zelf zat ze urenlang in de digitale wachtrij. ‘Ik ben geen moment van de computer weggeweest, want ik wilde niets missen.’ Gedurende de dag moest ze afspraken voor haar werk afzeggen.
Aan de beurt, en dan toch achteraan aansluiten
Maar als ze aan de beurt komt, gaat het fout. ‘Ik vul alles in - en hop - er verschijnt een scherm met een wachtrij en ik sta ergens als 49.000ste in de rij!’ Ze wacht tot ver na middernacht, tot de melding op haar scherm verschijnt: loket gesloten.
Extra zuur voor Hofstede: ze heeft zelf als vrijwilliger meegewerkt om informatie over de regeling te verspreiden in het dorp. ‘Al die tijd had ik liever anders besteed, zeker nu ik dit weet.’
‘Het wantrouwen naar de overheid is echt enorm’
De 62-jarige Paul Arnold uit de Groningse stadswijk Lewenborg hoopte met de subsidie zijn nieuwe cv-ketel en kunststof kozijnen te kunnen financieren. Zijn huis ligt dus niet in het versterkingsgebied, maar Arnold heeft wel schades aan zijn huis. Daarom klapte hij maandagochtend rond 09.00 uur zijn laptop open en zag vijftien uur later dat het voor niets was. Hij wil niet veel kwijt over zijn onvrede:
‘Ik ben doodsbenauwd dat SNN hier negatief op zou kunnen reageren. Je merkt het wel: het wantrouwen naar de overheid is echt enorm', legt hij uit.
Ook Wim Stadman is niet over de gang van zaken te spreken. 'Na zeer lang wachten kon ik eindelijk mijn buurvrouw helpen om in te loggen en de bescheiden te uploaden. Maar nadat ik even boven naar mijn zieke vrouw was gegaan en weer beneden kwam, waren we er ineens uitgegooid’, schrijft Stadman. ‘Ik was echt razend, zo ga je niet met mensen om.'
Reacties van gedupeerden op SNN-procedure: 'Er is een spel gespeeld met Groningers'
25.000 aanvragen wél in behandeling
Toch heeft SNN zeker 25.000 aanvragen in behandeling genomen. Bijvoorbeeld die van Marco Goergens (47) uit Stad. ‘Ik heb mijn computer zondagavond al aangezet en kwam zo al in het voorportaal en had alles klaar staan’, vertelt hij.
Mensen hebben hier recht op en dan kan het toch niet zo gaan
‘Om 09.00 uur stond ik op plek 117, na twee minuten op plek 20 en om 09.05 uur was alles afgerond en had ik al een bevestingsmail van SNN’, zegt hij tevreden. Met het geld wil hij nieuwe dakgoten, leidingwerk, schilderwerk en isolatie financieren. Toch vindt hij de gang van zaken ‘een lachertje’. ‘Mensen hebben hier recht op en dan kan het toch niet zo gaan.’
Dubbel gevoel: 'Ik wel, de buren niet'
Oane van der Heide is ook blij met zijn geslaagde subsidieaanvraag, maar voegt er direct aan toe: ‘Mijn buren is het niet gelukt, die grijpen mis. Dus dat geeft meteen een dubbel gevoel.' Van der Heide is slecht ter been en hoopt met de subsidie een badkamer te bouwen op de begane grond. ‘Ik kan moeilijk traplopen na een ongeluk, dus dat is voor mij heel belangrijk’, vertelt hij.
Maandag waren beide computers van Van der Heide stuk, dus daarom trok hij naar zijn ouders en kroop daar achter de computer. ‘Ik heb ruim veertien uur achter het scherm gezeten’, vertelt hij. ‘Dat deugt toch allemaal niet? Dat je überhaupt al zo lang moet wachten en dat de helft van de mensen dan gewoon geen geld krijgt. Ik kan er gewoon niet bij, ik ben echt sprakeloos.’
SNN: ‘Dit gebeurt niet weer’
SNN-directeur Marjan Dol blikt met gemengde gevoelens terug op de dag. Ze is blij in elk geval 25.000 Groningers te kunnen helpen met een subsidie. Maar ze voelt er weinig voor om nog eens te werken met te weinig geld.
'We hebben zeker een verantwoordelijkheid om te voorkomen dat dit weer gebeurt. 'Mocht de staatssecretaris zeggen dat hij wel iets kan betekenen, dan zullen wij nooit meer aan de slag gaan met een tekort. Dit gebeurt niet weer.'