Zaterdag protest met fakkelactie op de Vismarkt: 'Tijd voor respect voor Groningen!'

Beelden van de fakkeltocht tegen de gaswinning in 2017
Beelden van de fakkeltocht tegen de gaswinning in 2017 © Jeroen Berkenbosch / RTV Noord
Het aangekondigde protest van onder meer de Groninger Bodem Beweging en het Gasberaad wordt een ‘massaal’ fakkelprotest op de Vismarkt. Zaterdagavond om acht uur willen de initiatiefnemers ‘laten zien dat we het falende overheidsbeleid niet langer accepteren’.
‘Terwijl maandag in Den Haag op het bordes het nieuwe kabinet werd gepresenteerd stonden in Groningen tienduizenden mensen urenlang, vaak tevergeefs, in de rij voor subsidie die er kwam ter compensatie voor mijnbouw ellende’, schrijven de initiatiefnemers.

'Pijnlijk exemplarische voorbeelden'

‘De week ervoor liet het kabinet de gaswinningsgedupeerden weten dat de gaswinning dit jaar mogelijk dubbel zo hoog gaat worden. De twee recente gebeurtenissen zijn pijnlijk exemplarisch voor hoe Den Haag al jarenlang(!) met Groningen omgaat. Al jarenlang wachten tienduizenden gedupeerden in kapotte en onveilige huizen, maar het overheidsbeleid blijft falen.’
Daarom vinden de maatschappelijke organisaties, SP-Kamerlid Sandra Beckerman en voormalig nachtburgemeester Chris Garrit dat het tijd is ‘voor respect voor Groningen’. De twee 'stutten' afgelopen weekend al de Martinitoren vanwege de aangekondigde extra gaswinning.
De actievoerders bij de Martinitoren
De actievoerders bij de Martinitoren © Marten Nauta/RTV Noord
Ook het Groningse Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) zegt mee te doen aan de actie.

Waarom 'Respect voor Groningen'?

'Respect voor Groningen' betekent voor de initiatiefnemers: een ruimhartige en rechtvaardige schadeafhandeling, een vlotte en doortastende versterkingsoperatie en een wettelijk vastgelegde einddatum voor het sluiten van de Groninger gaskraan.
‘Met het massale protest willen we laten zien dat we het falend overheidsbeleid niet langer accepteren. Het wordt tijd dat de veiligheid van Groningers voorop komt te staan, én dat er ruimhartige financiële compensatie komt voor alle gedupeerden.'
Een eerdere fakkeltocht:
Een eerder fakkeloptocht in de provincie bracht honderden mensen bij elkaar