Oproep aan Vijlbrief: 'Kom vandaag nog met oplossing voor tekort aan subsidiegeld SNN'

Tweede Kamerlid Agnes Mulder van CDA
Tweede Kamerlid Agnes Mulder van CDA © ANP
Verantwoordelijk staatssecretaris Vijlbrief moet vandaag (dinsdag) nog met een oplossing komen voor het tekort aan subsidiegeld voor gedupeerden door de aardbevingen in Groningen. Dat zegt CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder tegen EenVandaag.
'Vreselijk om te zien wat de Groningers wordt aangedaan', zegt Mulder nadat ze de subsidiechaos van maandag zag.

Nieuw kabinet, nieuwe kans

Mulder verwijst naar een Tweede Kamerdebat eind vorig jaar. 'Toen was het argument dat het kabinet demissionair was en daardoor niets kon veranderen aan het beschikbare bedrag'.
Ze vindt dat, nu het nieuwe kabinet is aangetreden, de kersverse staatssecretaris voor Mijnbouw Hans Vijlbrief zo snel mogelijk moet laten weten hoe hij het tekort aan subsidie gaat oplossen. 'Morgen wordt het behandeld door Provinciale Staten in Groningen, daarvoor moet er echt duidelijkheid zijn'. vindt Mulder voor de camera's van het actualiteitenprogramma.

Wanhoop in de ogen

Waarom Mulder denkt dat het kabinet nu wel zal luisteren naar haar oproep? 'De beelden maken het anders, ze hebben nu zelf de wanhoop in de ogen van de Groningers gezien.'

Ook regio doet oproep

Ook bestuurders van de provincie, gemeenten Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen en Oldambt pleiten voor het ophogen van het subsidiebudget, schrijven ze in een gezamenlijke oproep. 'Er is maar één echte oplossing en dat is het ophogen van het budget, zodat alle inwoners die daarvoor in aanmerking komen het bedrag ook daadwerkelijk kunnen krijgen.'