Minister Kuipers: sluiting kinderhartcentrum UMCG gaat door

Minister Kuipers van Volksgezondheid
Minister Kuipers van Volksgezondheid © ANP
Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers houdt vast aan het besluit van zijn voorganger Hugo de Jonge om het centrum voor kinderhartchirurgie van het UMCG te sluiten. Dit laat de minister dinsdagavond weten in een brief aan de Tweede Kamer.
De brief komt na vraagstelling van de Tweede Kamer en een petitie vanuit Groningen om het kinderhartcentrum te behouden.

'Optimale zorg niet in vier centra, op vijf locaties'

De minister geeft aan dat de voornaamste reden om deze zorg te concentreren bij twee centra - in Utrecht en Rotterdam - het waarborgen is van de kwaliteit van zorg, voor zowel kinderen als volwassenen met aangeboren hartafwijkingen.
'Iedere patiënt met een aangeboren hartafwijking dient optimale zorg te krijgen. Het is duidelijk dat dit in Nederland niet in vier centra, op vijf locaties, te waarborgen is', laat de minister weten in de brief.
Waarom wil ook Kuipers het kindhartcentrum van het UMCG sluiten?

'Ongemakkelijk'

Kuipers: 'Een medisch specialist en zijn team moeten voldoende gelegenheid krijgen om hoogcomplexe, vaak zeldzame afwijkingen te behandelen. Hoe vaker zij een specifieke interventie uitvoeren, des te lager is het risico op complicaties.'
De minister geeft aan dat het niet alleen om de kwaliteit van de zorg gaat, maar ook om de continuïteit. 'De huidige spreiding van zorg zorgt voor een zeer hoge dienstbelasting van medisch professionals.'
De minister noemt het een 'ongemakkelijke situatie', maar: 'de geografische spreiding is bij de concentratie van deze vorm van zorg niet van doorslaggevend belang.'

Tweede Kamer

Alleen de Tweede Kamer kan de sluiting van het centrum voor kinderhartchirurgie in het UMCG nu nog tegen houden. Die moet akkoord gaan met het voorstel van Kuipers.
Kuipers verwacht de Tweede Kamer in het voorjaar een plan te kunnen voorleggen waarin het plan wordt geregeld. Tot de Kamer daarop heeft kunnen reageren zal hij geen onomkeerbare stappen nemen.