Gemeenten roepen gedupeerden op alsnog subsidie aan te vragen: 'Geen garantie, maar we doen ons best'

De lange rij in Winsum
De lange rij in Winsum © Jeroen Berkenbosch / RTV Noord
De gemeenten Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen, Oldambt en Westerkwartier roepen inwoners die maandag achter het net visten tijdens de subsidiechaos op zich alsnog te melden. Dat kan vanaf komende maandag bij de genoemde gemeenten.
De zes Groninger gemeenten willen zich naar eigen zeggen maximaal inspannen om het subsidieplafond met ruim 200 miljoen euro te verhogen. Maar er zijn geen garanties, benadrukken de gemeenten. Het is het Rijk dat over het geld gaat. Alleen als staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw besluit tot extra geld, worden de aanvragen ook daadwerkelijk in behandeling genomen.

'Iedereen moet geld krijgen'

Iedereen die voor de subsidie in aanmerking komt moet het geld krijgen, schrijven de gemeenten in een gezamenlijke verklaring. 'Veel inwoners hebben geen subsidie kunnen aanvragen om uiteenlopende redenen, waarvan de meest frustrerende het verschuiven van je plek in de digitale wachtrij was.'
Het kabinet moet volgens de gemeentebesturen 'even door de zure appel heen bijten' en extra geld ter beschikking stellen. 'Het ophogen van het subsidiebudget is een eerste stap in het terugwinnen van het vertrouwen van veel Groningers.'

Vanaf maandag indienen

Iedereen die voor de subsidie in aanmerking komt en wie het niet is gelukt om maandag een aanvraag in te dienen, kan vanaf maandag 17 januari bij de gemeente alsnog een aanvraag indienen. Hoe dat precies gaat werken is nog niet duidelijk, maar rijen op maandagochtend zijn volgens de gemeenten niet nodig. Alle aanvragen worden geaccepteerd.
Of het voor bewoners ook echt iets oplevert zal dus moeten blijken. 'Ik vind het belangrijk dat we het uiterste doen voor onze inwoners', zegt burgemeester Koen Schuiling van Groningen over de oproep.