Taakstraf geëist tegen bejaarde Damster voor ontucht met vierjarig buurmeisje

De rechtbank in de stad Groningen
De rechtbank in de stad Groningen © Jos Schuurman/FPS
Het Openbaar Ministerie (OM) eist een taakstraf van 180 uur tegen een 75-jarige man uit Appingedam, wegens ontucht met een buurmeisje.
De ontucht vond plaats in april 2018, toen het meisje vier jaar was.
De Damster wordt ervan verdacht zijn buurmeisje onzedelijk te hebben betast. Ook zou de man het kind hebben gevraagd om haar geslachtsdeel te laten zien. Daarna zou ze snoepgoed van hem krijgen. Het meisje vertelde dit aan haar moeder, die vervolgens de politie inschakelde.

Kast vol snoep

De bejaarde inwoner van Appingedam wuift de beschuldigingen weg. Hij had het buurmeisje opgetild en spelenderwijs 'in de rondte geslingerd'. Veel meer gaf de man tijdens de zitting niet prijs. Hij deelde de kinderen uit zijn buurt wel eens ijsjes uit. 'Gewoon, over de schutting', zei hij tijdens de zitting.
Het meisje had tegen haar moeder gezegd dat de man in zijn huis een kast vol met snoep in zijn kamer had staan. De politie krijgt al jaren meldingen binnen over incidenten met kleine kinderen waar de Damster bij betrokken zou zijn. Agenten hebben de man al meerdere keren bij hem thuis gewaarschuwd.

Geen celstraf geëist

De man is eerder verdacht wegens misbruik van zijn kleinkind. Die zaak werd echter geseponeerd en daardoor niet meer aan de rechters voorgelegd. Ondanks de verdenkingen en vermoedens is dit de eerste keer dat hij voor de rechter moest verschijnen wegens ontucht.
De officier van justitie acht de handelingen met zijn buurmeisje bewezen, maar eiste geen celstraf voor de bejaarde man. Dit vanwege de oudheid van de zaak. De officier sprak echter negatief over het gedrag van de man: 'Zijn handelingen zijn in strijd met de ethische en sociale norm.'
De advocaat van de verdachte pleitte voor vrijspraak wegens gebrek aan bewijs voor ontucht. 'Mocht de rechtbank wel tot een veroordeling komen, dan vind ik de taakstraf zoals geëist veel te hoog.'
Het meisje en haar moeder zijn inmiddels naar een andere plaats verhuisd.
De rechter doet over twee weken uitspraak.