Carnavalsoptocht en feesten in Ter Apel verplaatst naar de zomer

Een carnavalswagen in Ter Apel
Een carnavalswagen in Ter Apel © Marten Nauta / RTV Noord
Eind februari zou het carnavalsfeest weer losbarsten. Die hoop hadden carnavalsvierders, maar een nieuwe coronavariant en een lockdown gooien roet in het eten. Carnavalsvereniging De Kloosterwiekers heeft daarom besloten haar optocht en feesten in Ter Apel in de zomer te organiseren.
Het bestuur heeft dat besloten in overleg met de gemeente Westerwolde. 'De huidige situatie rondom de coronamaatregelen laat de viering van het carnavalsfeest, zoals we altijd gewend waren eind februari niet toe', meldt het bestuur. Vorig jaar gingen de optocht en festiviteiten in de feesttent ook al niet door vanwege de coronacrisis. Maar de vereniging vindt het zonde om dit jaar helemaal een streep door het traditionele feest te zetten.
Carnaval Ter Apel gaat naar de zomer

Feesten op ander moment

De grote activiteiten zijn daarom verplaatst. De geplande carnavalsoptocht en feesten in de tent worden nu niet op 26 en 27 februari georganiseerd, maar in het weekend van 2 en 3 juli. De hulpdiensten hebben op die data de geschikte capaciteit, laat de carnavalsvereniging weten.
'We willen carnaval ook vooral voor de jeugd laten doorgaan. Die hebben anders twee jaren niet kunnen bouwen. Zij zijn toch de toekomst voor onze carnavalsvereniging. We merken dat mensen anders gaan afhaken', legt Robert Dreier uit, woordvoerder van de carnavalsvereniging.
Vorig jaar was het stil in de versierde straten van Ter Apel.
Vorig jaar was het stil in de versierde straten van Ter Apel. © Martijn Klungel/RTV Noord
Over de exacte invulling van het zomerse carnavalweekend gaat de carnavalsvereniging zich nog nader beraden. 'Maar het streven is om dan in ieder geval in zomerse sferen de optocht en feesttent doorgang te laten vinden', aldus het bestuur. De optocht trekt jaarlijks duizenden bezoekers.
Via de website van de carnavalsvereniging kunnen wagenbouwers en loopgroepen zich aanmelden voor de zomerse editie van de carnavalsoptocht in Ter Apel.
Dit is hopelijk voor ons eenmalig en echt een alternatief
Robert Dreier - woordvoerder De Kloosterwiekers

Andere afgelastingen

Er zijn in Nederland niet veel carnavalsverenigingen die besluiten om hun optocht te verplaatsen. In Kloosterburen vonden ze dit niet haalbaar omdat er geen ruimte is voor de praalwagens om te bouwen. Dit gebeurt veelal in boerenschuren die in de zomerperiode weer nodig zijn. En het bestuur van de carnavalsvereniging Oldeclooster vindt het feest bij de winter horen: 'Kerst en Pasen verplaats je toch ook niet? Het is een katholiek feest dat op een vaste datum plaatsvindt.'
In Ter Apel hopen ze alternatieve bouwlocaties te vinden. 'We hebben de wagenbouwers benaderd en iedereen wil carnaval vieren. Mensen hebben absoluut de wil om een bouwlocatie te vinden’, vertelt woordvoerder Dreier.
Hij verwacht wel dat er minder grote praalwagens zullen zijn dit jaar, omdat het niet iedereen zal lukken om een geschikte bouwplek te vinden. 'Daardoor worden de loopgroepen misschien wel wat groter. Maar we moeten er genoegen mee nemen dat het iets minder groots zal zijn. Carnaval zal altijd in februari blijven. Dit is hopelijk voor ons eenmalig en echt een alternatief', aldus Dreier.

Ook in februari aandacht voor carnaval

Ook in februari gaat het bestuur alternatieve carnavalsactiviteiten organiseren die wel passen binnen de dan geldende maatregelen. Zo organiseerde de vereniging vorig jaar een grote digitale quiz voor alle wagenbouwers en carnavalsvierders.
Vorig jaar organiseerde de carnavalsvereniging een online quiz
Vorig jaar organiseerde de carnavalsvereniging een online quiz © RTV Noord