Fryske Nasjonale Partij roept politiek in Friesland op Groningers te steunen

Een gaswinningslocatie van de NAM in Zeerijp
Een gaswinningslocatie van de NAM in Zeerijp © Jos Schuurman/FPS
'De Friese overheid moet zij aan zij staan met de Groningers in strijd tegen de gaswinning.' Die oproep aan politiek Friesland komt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). 'Samen met onze buren eisen wij een afbouw van de gaswinning in het Noorden en een ruimhartige vergoeding van de schade', aldus de FNP.
'In september protesteerden wij samen met een groot aantal Groningers bij de NAM-locatie in Ternaard tegen de plannen van de regering om gas te winnen onder de Waddenzee. Het nieuwe kabinet laat nog steeds de mogelijkheid open dat de winning door zal gaan, tegen de wens van de Friese inwoners en overheden in. Wij voelden ons gesterkt door de Groningse solidariteit', schrijft de Friese politieke partij in een persbericht.

Een front

'Met verbijstering hebben wij de afgelopen dagen gezien, hoe de regering omgaat met inwoners van Noord-Nederland die de pech hebben boven het Groningengasveld te wonen.'
Daarom is het volgens de FNP nu tijd dat Groningers en Friezen een front gaan vormen in de strijd tegen de gaswinning. 'Beter een goede buur dan een Haagse vriend', aldus de partij.