Onderzoeksbureau: 'Nieuwbouw Boogplein vernietigt dorpsbeeld Winsum'

Het braakliggende Boogplein in Winsum waar nieuwbouw gepland staat
Het braakliggende Boogplein in Winsum waar nieuwbouw gepland staat © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De geplande nieuwbouw op het Boogplein in het centrum van Winsum zou niet goed zijn voor het dorpsbeeld. Tot die conclusie komt onderzoeksbureau Steenhuis en Meurs uit Paterswolde. Dat heeft in opdracht van tegenstanders van de bouwplannen onderzoek gedaan naar de plek.
De geplande bouw van twee appartementencomplexen met achttien woningen aan het Winsumerdiep, recht tegenover de wierde van Obergum, is landschappelijk en stedenbouwkundig een grove aantasting van het dorpsbeeld volgens onderzoeker Paul Meurs. Zijn bureau is gespecialiseerd in historisch en cultureel erfgoed.
Een illustratie van het nieuwe Jaagpad langs het Boogplein
Een illustratie van het nieuwe Jaagpad langs het Boogplein © Gemeente Het Hogeland
De nieuwbouw zou volgens het onderzoeksbureau veel te hoog en qua oppervlakte veel te groot zijn ten opzichte van de kleine woningen die er nu staan: 'De hiërarchie van het dorpsbeeld wordt verstoord en omgedraaid. In het dorpsbeeld overheerst straks de naar voren geplaatste, grootschalige nieuwbouw het historische beeld van kleinschalige bebouwing langs het water.'

Groen jaagpad vervangen door stenen kade

In het 24 pagina tellende rapport geeft het bureau argumentaties waarom de nieuwbouw slecht is voor het dorp dat in 2020 is uitgeroepen tot 'Allermooiste dorp van Nederland'. Zo vindt het bureau het geen goed idee om monumentale bomen te verplaatsen en het oude jaagpad te vernietigen. Dat wordt deel vervangen door stenen kades.
'Het subtiele, kleinschalige dorpsbeeld, de informele sfeer en het groene karakter van het Winsumerdiep worden door de twee geplande appartementencomplexen overschaduwd en verstoord.' Het bureau vindt dat nieuwbouw een grote, negatieve impact heeft op het beschermde dorpsgezicht.
Deze zomer hingen tegenstanders spandoeken op in hun tuinen
Deze zomer hingen tegenstanders spandoeken op in hun tuinen © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De gemeente zou beter onderzoek moeten doen naar de plek stelt het adviesbureau: 'De cultuurhistorische waarde van de plek is, hoewel wettelijk verplicht, niet onderzocht en niet meegewogen in de ruimtelijke afweging. In het kader van een zorgvuldige afweging van het belang cultuurhistorie en een transparant planproces had het voor de hand gelegen om de RCE (en Libau) om advies te vragen, maar dat is niet gebeurd.'

Rechtszaak

Tegenstanders van het plan die de groep 'Winsum nu nog mooier!' hebben opgezet zijn blij met de uitkomsten van het rapport. Ze vinden dat dit hun zorgen bevestigt. Zij vinden ook dat de panden veel te hoog worden, het beschermd dorpsgezicht aantast en niet past in het centrum van Winsum. Ze hebben al bezwaar aangetekend tegen de plannen en er loopt een bodemprocedure bij de Raad van State. Die wordt naar verwachting in februari behandeld.

Gemeente gaat door

De gemeente Het Hogeland heeft eerder al laten weten dat ze genoeg aandacht hebben voor de cultuurhistorische waarde van de plek en dat er ook rekening is gehouden met het aangezicht van het dorp en het groen. In november gaf de rechter toestemming voor het kappen, verplaatsen en rooien van drie knotlindes voor het woningbouwplan op het Boogplein in Winsum.