Groningen voert opkoopbescherming in: 'Zo kunnen we beleggers de pas afsnijden'

© RTV Noord
De gemeente Groningen voert per 1 maart opkoopbescherming in voor huizen met een WOZ-waarde tot 305.500 euro. Concreet betekent dat die huizen niet meer verkocht kunnen worden aan mensen die de woning enkel kopen om te verhuren. Als de gemeenteraad met de plannen van wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) instemt, geldt voor die woningen een zelfbewoningsplicht.
'Zo blijft de woningmarkt betaalbaar en krijgen starters meer kansen', zegt de gemeente. Alleen in de voormalige gemeente Ten Boer geldt de regeling niet, omdat de druk op de woningmarkt daar minder hoog is dan in Groningen en Haren.

Jonge gezinnen en starters nu de dupe

Sinds 1 januari is het wettelijk mogelijk om de opkoopbescherming in te voeren, dankzij nieuwe wetgeving.
'Het is ontzettend belangrijk om dit te doen', zegt wethouder Van der Schaaf. 'In de stad Groningen zien we dat beleggers de woningen vaak opkopen voor de neus van jonge gezinnen en starters. Dat is niet goed voor de betaalbaarheid van de woningen, en niet goed voor de wijken. Mensen balen ervan dat dat gebeurt en dus grijpen we in.'
De wethouder noemt het voorbeeld dat mensen soms 1.200 of 1.300 euro huur betalen, terwijl voor hetzelfde huis de hypotheek 400 euro was geweest. 'Iedereen kent wel mensen die op die manier achter het net vissen. Die kunnen daardoor niet sparen, omdat ze al hun geld kwijt zijn aan woonlasten. Daar willen we op deze manier wat tegen doen.'

Juridische procedures

Van der Schaaf verwacht wel juridische procedures over de kwestie. 'We kunnen het alleen invoeren waar het echt nodig is. Daarom kiezen we er ook voor om dit niet in Ten Boer te doen. Juridisch zou dat waarschijnlijk niet houdbaar zijn.'
Voor verkoop aan eerste- en tweedegraads familieleden geldt een uitzondering op de regel. Ook kunnen mensen hun woning wel maximaal een jaar verhuren, bijvoorbeeld als ze op reis gaan.

Run op laatste woningen

Omdat de nieuwe regels pas op 1 maart ingaan, is er de mogelijkheid dat er in januari en februari een run komt op woningen goedkoper dan 305.500 euro. 'Dat kan natuurlijk altijd als je een nieuwe regeling aankondigt', geeft Van der Schaaf toe.
'Het risico loop je altijd. Daarom willen we het zo snel mogelijk invoeren. Hoe sneller, hoe beter', besluit de wethouder.