Staatssecretaris Vijlbrief komt begin volgende week naar Groningen

Hans Vijlbrief
Hans Vijlbrief © ANP
De nieuwe staatssecretaris voor Mijnbouw Hans Vijlbrief (D66) komt begin volgende week twee dagen naar Groningen. Hij wil zich onderdompelen in de aardbevingsproblematiek en in gesprek gaan met betrokkenen.
De deze week geïnstalleerde Vijlbrief wil aanstaande maandag en dinsdag in gesprek met bewoners en bestuurders en op bezoek bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen. Ook is het de bedoeling dat hij gaat kijken bij een acuut onveilige situatie en in gesprek gaat met maatschappelijke organisaties.

Kijken naar extra gaswinning

Afgelopen week liet Vijlbrief weten te onderzoeken wat hij kan doen om te voorkomen dat dit jaar extra gas wordt opgepompt uit de Groningse bodem. Het vorige kabinet maakte op de valreep bekend dat er dit jaar mogelijk dubbel zoveel gas moet worden gewonnen als gepland.

Meer geld na subsidie-chaos?

Begin deze week stonden tienduizenden Groningers in de online-wachtrij om aanspraak te maken op 10.000 euro subsidie voor de verbetering van hun woning. Ook stonden honderden Groningers in de kou in de rij bij gemeentehuizen. Van tevoren was al duidelijk dat er te weinig geld zou zijn voor iedereen. Duizenden Groningers vielen buiten de boot.

Deur op een kier

Vijlbrief noemde de regeling enorm succesvol en beloofde ‘serieus te kijken’ wat hij kan doen als het geld daadwerkelijk op zou zijn. Daarmee biedt Vijlbrief al meer ruimte dan voormalig verantwoordelijk minister van Binnenlandse Zaken en partijgenoot Kajsa Ollongren. Zij zei steevast niet van plan te zijn het budget te verhogen.