Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen zaak doodsteken vader Appingedam

De Placiusstraat in Appingedam
De Placiusstraat in Appingedam © Beppie van der Sluis/RTV Noord
Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich niet neer bij de opgelegde straf aan de 21-jarige man uit Appingedam voor doodslag op zijn vader en gaat in hoger beroep. De rechtbank veroordeelde hem tot achttien maanden jeugddetentie, waarvan elf maanden voorwaardelijk. Zeven maanden daadwerkelijk achter de tralies voor een levensdelict, dat valt de maatschappij niet uit te leggen, vindt een woordvoerster van het OM.
Het OM had twee jaar jeugddetentie geëist. Dat is de maximale straf, die kan worden opgelegd binnen het jeugdstrafrecht. De rechter was het met het OM eens om geen volwassenstrafrecht toe te passen, omdat de jongen achter loopt in zijn ontwikkeling. De 21-jarige man stak vorig jaar juni zijn 46-jarige vader in hun woning aan de Placiusstraat in Appingedam dood met een mes. Dit gebeurde na een ruzie over te luide muziek.

Drama

De vader was onder invloed van alcohol. De jongen had wiet gerookt om de spanningen binnen het gezin aan te kunnen. Gezien de omstandigheden, waarin dit drama zich voltrok en de geschiedenis van dit gezin, vond de rechter het niet wenselijk de jongeman langer achter te tralies te houden. Met deze opgelegde straf kan de zoon sneller buiten de gevangenis met een behandeling beginnen.