'Grootverbruikers hebben langer Gronings gas nodig' (update)

De stikstoffabriek in Zuidbroek die vertraging heeft opgelopen
De stikstoffabriek in Zuidbroek die vertraging heeft opgelopen © ANP
Niet alleen Duitsland heeft de komende jaren extra gas uit Groningen nodig. Het blijkt nu ook dat zes van de negen Nederlandse grootverbruikers niet op tijd van het Groningse gas afgaan.
Die vertraging maakt de kans groter dat er de komende jaren extra gas uit Groningen gewonnen moet worden, schrijft het FD.
Het besluit (in 2018) om de gaskraan hier definitief dicht te draaien ging gepaard met verschillende maatregelen om de vraag naar Gronings gas te verminderen. Een daarvan was een wettelijk verbod op het gebruik van laagcalorisch gas door grootverbruikers. Die grootverbruikers zijn negen energie- en chemiebedrijven die allen meer dan 100 miljoen kuub laagcalorisch gas per jaar gebruiken.

Afschakeling heeft vertraging opgelopen

Uiterlijk op 1 oktober van dit jaar moeten die bedrijven, die samen 3 miljard kuub per jaar afnemen, zijn afgeschakeld. Maar die operatie heeft vertraging opgelopen. Dat blijkt volgens het FD uit het overdrachtsdocument voor de nieuwe bewindspersonen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).
Zes van de negen bedrijven halen de wettelijke termijn niet. Oorzaak: trage vergunningstrajecten en verlate wetgeving.

Meer kans op extra gaswinning in Groningen

Vorig week werd al bekend dat de gaswinning in onze provincie dit jaar naar alle waarschijnlijkheid, ondanks de eerdere belofte, wordt verdubbeld. Dit onder meer omdat de Duitsers meer gas nodig hebben en omdat de bouw van een stikstoffabriek in Zuidbroek vertraging heeft opgelopen. De vraag naar laagcalorisch gas uit Groningen blijft daarom de komende jaren hoger.

Nuance van GTS

Volgens Gasunie Transport Services (GTS, verantwoordelijk voor het gastransport in Nederland) betekent dit echter nog niet dat de gaskraan meteen verder open moet. Op 1 oktober is de stikstofinstallatie in Zuidbroek naar verwachting volledig operationeel. Dan is volgens GTS het Groningenveld niet meer nodig om volume te leveren. Het is alleen nog nodig als het extreem koud is en dient het als back-up, bijvoorbeeld bij technische problemen bij stikstofinstallaties. 'De hoeveelheid gas uit het Groningenveld s vanaf 1 oktober dus alleen om de hoeveelheid voor de waakvlam en back-up. En dat verandert niet als de industrieën wel of niet omgebouwd zijn', aldus GTS.
Update: Het bericht is aangevuld met de nuance van Gasunie Transport Services