COA maakt bezwaar tegen dwangsommen overvol azc Ter Apel

Een volle slaapzaal in de nachtopvang van het aanmeldcentrum in Ter Apel
Een volle slaapzaal in de nachtopvang van het aanmeldcentrum in Ter Apel © Beeld van een asielzoeker
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maakt bezwaar tegen opgelegde dwangsommen door de gemeente Westerwolde. Dat heeft burgemeester Jaap Velema bekend gemaakt.
Eind vorig jaar legde Westerwolde in totaal 100.000 euro aan dwangsommen op, omdat er te veel mensen verbleven in de nachtopvang van het aanmeldcentrum voor asielzoekers. Daarna volgde een nieuwe ronde met een maximum van 150.000 euro.

Bezwarencommissie

Het COA is het daar niet mee eens en laat een externe onafhankelijke bezwarencommissie kijken naar de dwangsommen. De opvangorganisatie moest voor 17 januari bezwaar aantekenen.
Het COA zat ook in een overmachtssituatie
Jaap Velema - burgemeester Westerwolde
Volgens de burgemeester kwam het bezwaar met de mededeling dat 'het COA goed kan begrijpen dat wij de dwangsommen hebben opgelegd, maar dat ook zij te maken had met een overmachtssituatie'.
Daarmee doelt de opvangorganisatie op het tekort aan opvangplekken, waardoor asielzoekers niet overgeplaatst konden worden en het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel overvol zat.

Extra noodopvangplekken na rapport GGD

Eind vorig jaar zaten er daardoor honderden mensen te veel in de nachtopvang: zes grote paviljoententen waar maximaal 275 mensen mogen verblijven. De asielzoekers moeten daar verblijven totdat er plek vrijkomt in het reguliere azc in Ter Apel.
Nadat de GGD constateerde dat de hygiëne en de veiligheid onder de maat waren in de nachtopvang, sloegen burgemeester Velema en de Veiligheidsregio Groningen alarm. Mede onder druk van Den Haag stelden gemeenten verspreid over het land noodopvangplekken beschikbaar.

Huidige beeld: 25 mensen in nachtopvang

Op dit moment is er overigens geen sprake meer van een overschrijding. 'Er verblijven op dit moment 25 mensen', vertelde Velema woensdagavond. 'Dat komt door de veel lagere instroom en de noodopvangplekken die elders zijn georganiseerd.'
Ook in de reguliere opvang van het aanmeldcentrum is weer meer ruimte gekomen. Van de maximaal 2.000 plekken worden nu ongeveer 1650 plekken gebruikt.