'Het leveringscontract met derden lijkt belangrijker dan het vertrouwenscontract met Groningen'

Burgemeester Koen Schuiling tijdens de raad van woensdag
Burgemeester Koen Schuiling tijdens de raad van woensdag © ANP
Woede in de Groninger gemeenteraad, woensdagavond. Alle raadsfracties vroegen om een spoeddebat over de extra gaswinning in onze provincie. De gevoelens? 'Boosheid. Frustratie. Het vertrouwen en de moed verloren.'
Raadsleden buitelden woensdag over elkaar heen, met eigenlijk allemaal dezelfde mening. De gaswinning mag niet omhoog, het 'briefje van Blok' - de inmiddels oud-minister die de verhoging van de gaswinning aankondigde - wordt niet uitgevoerd.

Discussie onderling

Toch hadden raadsleden nog wel een aantal discussiepunten. Zo probeerde Amrut Sijbolts, voorman van de Stadspartij het de landelijke partijen in de gemeenteraad moeilijk te maken.
SP'er Jimmy Dijk probeert CDA-raadslid René Bolle te laten zeggen dat ook ministers van zijn partij 'niet de waarheid spreken'. Dijk zelf kreeg vervolgens van VVD en CDA te horen dat hij landelijke bestuurders niet voor leugenaars moet uitmaken. Immers was al langer duidelijk dat de gaswinning wel degelijk hoger zou kunnen uitvallen dan de verwachte 3,9 miljard kuub - bijvoorbeeld als er een strenge winter zou komen.

Gezamenlijke vuist naar Den Haag

Toch voerde die discussie uiteindelijk niet de boventoon. Over de rode draad is iedereen het met elkaar eens. De gaswinning mag niet omhoog, afspraak is afspraak. De gezamenlijke vuist naar Den Haag is woensdag belangrijker dan het politieke gevecht onderling.
De verhoging van de gaswinning is een klap in het gezicht van Groningen en de Groningers
Roeland van der Schaaf - wethouder (PvdA)
Het gevoel is unaniem. 'De verhoging van de gaswinning is een klap in het gezicht van Groningen en de Groningers', verwoordt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) het. Hij wijst erop dat de Rijksoverheid een contract met Duitsland aanvoert als reden voor de verhoogde winning: 'Het leveringscontract met derden lijkt belangrijker dan het vertrouwenscontract met Groningen.'

Onacceptabel

De raad gaf Van der Schaaf aan het einde van de avond een opdracht mee. Hij moet bij de nieuwe staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) en de minister van Economische Zaken (Micky Adriaansens, VVD) aangeven dat het onacceptabel is om de gaswinning te verhogen. Ook moet er officieel (juridisch) bezwaar worden gemaakt tegen het besluit.
De gemeenteraad wil ook dat het stoppen van de gaswinning wettelijk wordt vastgelegd: alleen de VVD was daartegen. Een idee van de Stadspartij en PVV om alle opbrengsten en winsten van de verhoogde aardgaswinning naar de regio Groningen te laten gaan redde het niet.
Van der Schaaf geeft de mening van de raad komende maandag, als de staatssecretaris naar Groningen komt, aan hem mee. 'Het voorstel is niet acceptabel. Dat zal ik op zijn Gronings, fier en vanuit kracht, met hem delen.'

Westerwolde

Ook de gemeenteraad van Westerwolde sprak woensdagavond over de verhoogde gaswinning. Daar steunde de voltallige gemeenteraad een motie waarin werd opgeroepen het signaal af te geven dat het onacceptabel is dat er meer gas wordt gewonnen dan in april afgesproken.
Behalve de gemeenten Groningen en Westerwolde voeren ook de gemeenten Midden-Groningen, Eemsdelta, Het Hogeland en Stadskanaal de komende periode spoeddebatten over de verhoging van de gaswinning.