Schuiling: 'Strenge lockdown niet meer effectief, andere regels nodig'

Koen Schuiling, voorzitter Veiligheidsregio Groningen
Koen Schuiling, voorzitter Veiligheidsregio Groningen © RTV Noord
'De strenge lockdown is niet meer effectief.' Dat stelt burgemeester Schuiling van Groningen. Hij pleit er dan ook voor dat de lockdown vanaf zaterdag wordt opgeheven. 'De maatregel heeft zijn werking verloren, dat moeten we onder ogen zien.'
'Mensen verplaatsen zich toch op grote schaal, bijvoorbeeld naar België, Oostenrijk en Duitsland.' Daar gelden minder strenge maatregelen. Zo steken veel Groningers de grens over om in Duitsland te gaan winkelen.

Mensen vliegen alle kanten op

Om het draagvlak voor de coronamaatregelen te bewaren, moet er een andere manier worden bedacht om met de huidige coronasituatie om te gaan, vindt de VVD-burgemeester.
Ik kan me niet voorstellen dat het kabinet dit signaal naast zich neerlegt
Koen Schuiling - Voorzitter Veiligheidsregio Groningen
'Mensen vliegen op grote schaal alle kanten op. Bovendien is er ongelooflijk veel schade in het bedrijfsleven, in de horeca en bij sportinstellingen. Die effecten moet je afzetten tegen de vraag wat je met de regels wilt bereiken.'
Hoe die regels er dan uit moeten zien, weet Schuiling niet. 'Ik ben geen expert op dit gebied en laat me graag adviseren door het OMT. Maar waar het nu om gaat is dat deze vorm van een lockdown niet meer werkt .'

Wat als?

Toch bestaat de kans dat premier Rutte en minister Kuipers tijdens de persconferentie van vrijdagavond aankondigen dat de lockdown verlengd wordt. In dat geval blijft Schuiling de regels wel handhaven, zegt hij.
'We hebben de afspraak in dit land dat we maatregelen uit hebben te voeren. Maar ik kan me niet voorstellen dat het kabinet dit signaal naast zich neerlegt, als zo veel regio's zeggen dat dit niet meer werkt.'

Ondernemers in actie

Een uitzondering op de huidige regels is er volgens Schuiling wel. Ondernemers hebben aangekondigd dat ze komende zaterdag in actie komen tegen de coronamaatregelen en de deuren van hun zaak openen. 'We faciliteren altijd demonstraties. Ondernemers hebben weinig andere kans dan deze vorm te kiezen. Alle begrip daarvoor', zegt de burgemeester woensdagavond op de vraag of hij bij die ondernemers de coronamaatregelen gaat handhaven.
Donderdagochtend nuanceert Schuiling die reactie op Radio Noord. 'Als men massaal de deuren openzet en iedereen toelaat, kan ik dat niet toestaan. Als er een wat ludiekere vorm wordt gekozen, dan is dat een prima manier van demonstreren', zegt hij nu.
Dit artikel is aangevuld met een nieuwe reactie van burgemeester Schuiling, waarin hij aangeeft dat hij het 'niet kan toestaan als ondernemers de deuren komende zaterdag massaal openzetten'.