Groninger huizenmarkt: steeds hogere prijzen, steeds minder aanbod

Steeds hogere prijzen, steeds minder aanbod
Steeds hogere prijzen, steeds minder aanbod © FPS/Jos Schuurman
De verkoopprijzen op de huizenmarkt in de provincie Groningen zijn in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar met meer dan twintig procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM.
Gemiddeld betaalde een huizenkoper in onze provincie in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar bijna 23 procent meer voor een nieuw dak boven het hoofd, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit percentage ligt hoger dan de landelijk gemiddelde prijsstijging van bijna 21 procent.

Vertekend beeld

De voormalige gemeente Appingedam springt erbovenuit. De gemiddelde verkoopprijs steeg daar met 44 procent. Een enigszins vertekend beeld, omdat daar weinig huizen zijn verkocht, die bovendien in het duurdere segment vallen.
De prijsstijgingen hebben te maken met een aanhoudend gebrek aan aanbod. Het aantal transacties is in alle Groningse gemeenten in het vierde kwartaal gemiddeld met ruim 21 procent gedaald. Appingedam is ook in dit opzicht een uitschieter: daar werden 40 procent minder woningen verkocht in vergelijking met een jaar eerder.

Hoogste schaarste in Stad

In de stad Groningen is de schaarste aan koopwoningen het hoogst. Ter illustratie: woningzoekers hebben daar statistisch keuze uit minder dan één woning.
Bijna overal worden woningen die te koop worden aangeboden, binnen een maand van de hand gedaan. In totaal zijn door NVM-makelaars in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar in de provincie Groningen 1283 huizen verkocht. De NVM bestrijkt ongeveer drie kwart van de woningmarkt in ons land.