Winkels in grote delen van de provincie zaterdag open, in Ter Apel ook horeca

Winkels in Winschoten, Scheemda en andere plekken in Oldambt mogen komende zaterdag hun deuren openen én klanten ontvangen. Daarvoor geeft burgemeester Cora-Yfke Sikkema toestemming.
Dit artikel is gepubliceerd vlak voordat de nieuwe versoepelingen uitlekten. Het lijkt er inmiddels op dat winkels weer open mogen op afspraak.
‘Ik ga niet handhaven als winkels hun deuren openen. Dus niet waarschuwen of boetes opleggen. Laat maar zien dat het coronaproof kan’, heeft Sikkema aan Oldambster ondernemers laten weten. Ook in dorpen rondom Winschoten, zoals Scheemda, en op andere plekken in de provincie kan zaterdag geshopt worden.

Eenmalige actie

Sikkema rekent op het gezonde verstand van de ondernemers in Winschoten: ‘In het verleden zag je bijvoorbeeld dat ondernemers een maximaal aantal klanten in de winkel hadden. Ik wil dat ze daar rekening mee houden. Het moet niet zijn dat winkels uitpuilen van de klanten.’
Daarbij gaat het om een eenmalige actie. Sikkema richting de ondernemers: ‘Zo heb ik destijds ook de horeca de ruimte gegeven voor hun statement en dat gun ik de ondernemers nu ook.’

Ondernemers blij

Winkeliersvereniging City Club Winschoten is blij met de mogelijkheid (volledig) open te gaan op zaterdag. Pascal Meinders: ‘Er heerst heel veel onrust onder winkeliers. Veel zien het niet meer zitten. En het blijkt dat de maatregelen niet helpen. Wij zijn blijkbaar geen onderdeel van het hoge aantal besmettingen. Maar terwijl wij ons wel keurig aan de regels houden, gaan mensen de grens over om daar te winkelen. Een inkomen hebben wij niet en de reserves slinken.’
Voorzitter van de City Club Chris de Raaf heeft het volgende naar zijn achterban gestuurd: ‘We willen wel op een gepaste manier open, dus met inachtneming van de regels zoals, mondkapjes, afstand en niet te veel klanten naar binnen. Deurbeleid dus.’
De burgemeester zei begrip te hebben voor onze actie
Henk Sok, ondernemersvereniging Winsum

Ook in andere plaatsen winkels open

In Winsum openen sommige ondernemers ook de deuren. Daar staat het water sommige winkeliers aan de lippen. Ondernemersvereniging Winsum heeft de gemeente Het Hogeland daarom een brandbrief gestuurd.
‘Het is nu open of helemaal niet meer open’, zegt voorzitter Henk Sok. ‘Alle huidige maatregelen zijn gericht op het verminderen van het aantal bewegingen. Ondernemers kunnen hier ook zorgvuldig mee omgaan. Die houden zich netjes aan de regels. Burgemeester Henk Jan Bolding en die zei hiervoor begrip te hebben’, vertelt Sok. De burgemeester van Het Hogeland heeft inmiddels aangegeven dat alleen op zaterdag niet zal worden gehandhaafd, omdat het om een eenmalige actie gaat. Hij roept daarbij het publiek op het gezond verstand te gebruiken.
In Uithuizen gooit een groep ondernemers de deuren ook open als demonstratie en ludieke actie richting Den Haag. Ook in Veendam kan zaterdag gewinkeld worden, en eveneens in Hoogezand zijn winkels open van 10.00 tot 17.00 uur. Ook de winkels in Appingedam gaan open.

In Ter Apel ook horeca

Ondernemers in Ter Apel, het grootste dorp van de gemeente Westerwolde, doen ook mee met de winkelopening. Horecagelegenheden doen daaraan mee. ‘We doen het uit een soort protest om te laten zien dat het mooi is geweest. Je kunt bovendien ook de horeca op een veilige manier openen. Je moet de zaak dan natuurlijk niet helemaal volgooien’, vertelt Peter Erdman van de ondernemersvereniging. Horecagelegenheden zullen op afspraak gasten ontvangen.
De gemeente Westerwolde gaat zaterdag in principe niet handhaven tijdens de protestactie, mits er rekening wordt gehouden met de andere coronamaatregelen. 'Men heeft mij toegezegd dat dit op een verantwoordelijke wijze gebeurt om de gezondheid van klanten en medewerkers niet in gevaar te brengen', aldus burgemeester Jaap Velema.

Volledig open of op afspraak?

Of winkels volledig open gaan, of dat ze volgens de nieuwe uitgelekte maatregelen alleen open gaan op afspraak, kan per gemeente, plaats en zelfs per winkelier verschillen.
Burgemeester Koen Schuiling van de gemeente Groningen zei woensdagavond nog dat winkels in de stad Groningen zaterdag ook open mogen, maar het is wat onduidelijk in welke vorm. Eerst zei Schuiling dat het mocht als 'ludiek protest'. Daarna voegde hij eraan toe dat hij 'het niet kan toestaan dat ondernemers de deuren massaal openzetten'. Inmiddels zegt Schuiling de persconferentie van vrijdag af te wachten om 'de lijn te bepalen'. Dat zou betekenen dat winkels vooral, of alleen, open mogen voor winkelbezoek op afspraak.

Vrijdag meer bekend

Vrijdagavond maken minister-president Mark Rutte en de nieuwe zorgminister Ernst Kuipers definitief bekend wat de nieuwe coronamaatregelen worden voor winkels de komende periode.