Onbewaakte overgang bij Loppersum maakt plaats voor tunnel, andere overgang sluit

Na jaren discussie is er nu duidelijkheid over twee onbewaakte spoorwegovergangen bij Loppersum. Het plan is om bij de overgang aan de Gerichtsweg een voetgangerstunnel onder het spoor te bouwen. De overgang aan de Zuider Lopsterweg gaat dicht.
Daarover hebben ProRail, de provincie Groningen en de gemeente Eemsdelta een akkoord bereikt.
Ongelukken voorkomen
ProRail moet voor 2024 alle onbewaakte overwegen in Nederland beveiligen of sluiten. Op dit soort overwegen zijn geen slagbomen of alarmbellen, waardoor de kans op ongevallen groter is. In de provincie Groningen vonden de afgelopen jaren meerdere zware ongelukken plaats op dit soort overwegen.
In en om Loppersum zijn nog drie onbewaakte overgangen. Die bij de Sjuxumerweg wordt beveiligd, zo werd twee jaar geleden duidelijk. Maar de gemeente, provincie en ProRail onderhandelden jarenlang over een oplossing voor de andere twee, want het is een prijzige kwestie: het kost zo’n één miljoen euro om een spoorwegovergang te beveiligen.
Voorkeur voor sluiting
‘De tunnel bij de Gerichtsweg is een mooie oplossing voor de omgeving’, zegt ProRail-woordvoerder Aldert Baas. ‘Ook al zijn er bomen of alarmbellen, bij beveiligde overwegen blijven risico’s bestaan. Daarom hebben wij de voorkeur om overwegen op te heffen, want helaas worden risico’s ook regelmatig de waarheid.’
De kosten voor het project zijn ruim 3,5 miljoen euro. Het Rijk betaalt ongeveer de helft. De provincie en gemeente leggen in totaal 1,2 miljoen euro bij.
Buurtbewoners deels teleurgesteld
Buurtbewoners wilden graag dat de overgang bij de Zuider Lopsterweg ook toegankelijk zou blijven. Eerder dit jaar is hiervoor een petitie gestart, dat achthonderd keer is ondertekend. De weg is onderdeel van een wandelroute.
Initiatiefnemer van de petitie Cock Peterse laat het er niet bij zitten, omdat er eerder toezeggingen zijn gedaan dat bij één van de overwegen een voetgangersbrug kan komen: ‘Als er een tunnel bij de Gerichtsweg komt, hoe zit het dan met die brug? Die ligt nog in het depot. Beloofd is beloofd, daar gaan we actie voor voeren.’
In de video leggen Cock Peterse en Tom Dijkstra uit waarom zij de overgang belangrijk vinden:
'We zijn al drie jaar bezig om hem open te houden, dus voor ons was dit wel een klap'
Volgens Aldert Baas is het niet mogelijk om een tunnel én een brug te bouwen: ‘Budgettair zitten we nu aan de limiet. Het is niet zo dat we een brug uit het depot halen en dat hij er voor een tientje staat. Het is een kostbare zaak. Daarnaast is zo’n brug niet goed toegankelijk voor fietsers of mindervaliden.’
Eeuwenoud pad
Inwoners van Wirdum, Oosterwijtwerd, Eenum en Leermens (de zogeheten ‘WOEL-dorpen’) reageren opgelucht dat er een tunnel komt bij de Gerichtsweg. Deze weg is ook onderdeel van een wandelroute.
‘Het is een eeuwenoud pad. Vroeger werden hier veroordeelden over geleid, vandaar de naam. Wij hebben samen met historische verenigingen hebben zich sterk gemaakt om dat pad te behouden voor wandelaars’, zegt Francis Pothof uit Oosterwijtwerd.
Op zoek naar geld
Voor de Zuider Lopsterweg is er nog hoop. Als er in de toekomst geld komt voor een brug of een tunnel, staan gemeente en ProRail hiervoor open. Ook Pothof zet zich daarvoor in: ‘We zijn solidair en zetten alles op alles om ook die te voorzien van een brug of een tunnel.’
Volgens wethouder Hans Ronde (VVD) is het uiteindelijk een mooi resultaat: ‘De komst van een voetgangerstunnel zorgt ervoor dat de door de inwoners gewenste historische wandelroute behouden blijft. Zowel de gemeente als ProRail zijn bereid om mee te werken of er voor de Zuider Lopsterweg een soortgelijke oplossing kan komen.’
Al dicht voor auto's en vrachtwagens
Sinds afgelopen zomer zijn beide overwegen al afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. ProRail en NS vroegen hierom, om ongelukken te voorkomen. Fietsers en voetgangers kunnen nog wel langs de zigzag-hekken. Boeren en automobilisten moeten omrijden.
Het akkoord ligt nu op tafel bij de gemeenteraad. Die neemt over twee weken een beslissing hierover. Als de raad akkoord gaat, kunnen de werkzaamheden in 2023 starten.