Artiesten op de podia voor lege tribunes: ook dit jaar weer een digitale Eurosonic Noorderslag

Medewerkers zijn bezig met de voorbereidingen op de digitale editie van het festival
Medewerkers zijn bezig met de voorbereidingen op de digitale editie van het festival © Jasmijn Wijnbergen/RTV Noord
Voor het tweede jaar op een rij kan er geen fysiek evenement plaatsvinden, daarom is Eurosonic Noorderslag volgende week weer digitaal te zijn. De voorbereidingen zijn al bezig.
De spotlichten verlichten het podium van de Oosterpoort in Stad. Artiesten zingen er, bandjes spelen, maar de tribunes zijn leeg. Want ook dit jaar mag er geen publiek bij Eurosonic Noorderslag aanwezig zijn. De organisatie en artiesten maken zich opnieuw op voor een digitale editie.

Optredens worden samen gemonteerd

'Covid heeft er helaas weer voor gezorgd dat we hier niet meer 4000 mensen van over de hele wereld kunnen uitnodigen', vertelt Dago Houben, algemeen directeur van Eurosonic Noorderslag. Daarom fungeert de Oosterpoort in Stad nu als studio-locatie. Zo'n 70 tot 80 optredens worden in de Oosterpoort gefilmd. De internationale artiesten is gevraagd om een video op te sturen. 'Al die registraties samen worden gemonteerd tot een online festival.'
Inmiddels is er een beetje ervaring met hoe een volledig digitale editie te organiseren. Ook vorig jaar zorgde het coronavirus ervoor dat het evenement niet in de Groningse kroegen of theaters was, maar ook online te volgen.

'Het heeft me door dit jaar heen gesleept'

'Ik moet nu eenmaal de realiteit onder ogen komen dat het digitaal moet', legt artiest Timo de Jong uit. De Jong, die uit Drenthe komt maar inmiddels in Friesland woont, staat niet voor het eerst op het evenement. Eerder stond hij al in een kroeg, maar zo veel camera's als hij nu op zich had, heeft hij nog nooit gehad.
Het afgelopen jaar heeft De Jong het traject van Hit the North gevolgd, waarin talentvolle artiesten worden getraind ter voorbereiding op de muziekindustrie.
'Ik ben blij dat ik daaraan heb meegedaan. Dat heeft me wel een beetje door dit jaar heen gesleept. Dat ik nog heel veel te doen heb gehad en andere muzikanten ook veel gesproken heb, scheelt een hoop.' Tevreden is hij wel over het optreden dat hij heeft gedaan. Maar de artiest kijkt uit naar het moment wanneer het weer live kan.
Waar je voorheen een artiest liet optreden voor een paar honderd man, kan het nu voor oneindig veel mensen
Dago Houben - ziet ook voordelen aan een digitale editie

Digitale voordelen

Weer een digitale editie dus. Dat is niet alleen maar vervelend. 'Waar je voorheen een artiest liet optreden in een zaal in Groningen en er dan een paar honderd mensen bij konden, kun je die artiest nu laten optreden voor oneindig veel mensen', meent algemeen directeur Houben.
'Je ziet ook dat vele duizenden mensen daar gebruik van maken. Dus het platform wat we bieden voor de artiest is vele malen groter. Daarnaast zien we dat de artiesten ook geboekt worden.'
Ook programmamanager Peter Sikkema ziet een aantal voordelen in het van tevoren opnemen van de optredens. 'De acts die we zien, hopen voor publiek te staan. Maar we proberen ze ook iets van camera-ervaring mee te geven. Dat heeft iets anders dan een live optreden. Daar merk je ook dat het voor de carrière van de artiest ook heel goed is. Zo proberen we het talent toch klaar te stomen voor een carrière in de internationale popmuziek.'

In afwachting van antwoorden uit Den Haag

Toch gaat er voor de organisatie niets boven een fysiek festival waar het talent op de kaart wordt gezet en een conferentie waren zakenlui elkaar in de ogen kunnen aankijken, in plaats van via het beeldscherm. Want de zakelijke kant van Eursonic Noorderslag komt nu minder tot zijn recht. Houben hoopt daarom snel op duidelijkheid van Den Haag en hoopt dat de overheid met een lange termijnvisie voor de evenementensector komt. Zodat de sector op tijd weet wat er wel en niet door kan gaan.
Eurosonic Noorderslag start volgende week woensdag en duurt tot en met zaterdag. De optredens zijn onder meer te zien op de website van het festival.