Na een dalende trend steeg vorig jaar het aantal aardbevingen in de provincie

Een huis in de stutten
Een huis in de stutten © Goos de Boer/RTV Noord
In het Groningenveld deden zich het afgelopen jaar 72 aardbevingen voor die veroorzaakt zijn door de gaswinning. Twaalf van die aardbevingen hadden een kracht van 1.5 of hoger.
De zwaarste beving vond plaats in Garrelsweer op 16 november met een kracht van 3.2, zo blijkt uit een jaaroverzicht van het KNMI.
In 2020 vonden er 69 aardbevingen plaats, waarvan er 16 een kracht hadden van 1.5 of hoger. In 2019 ging het om 87 aardbevingen, in 2018 om negentig bevingen. 'De dalende trend van het aantal aardbevingen de laatste jaren stagneert nu dus', laat het KNMI weten.

Rutte

Ook het seismisch moment, dat de vrijgekomen energie weergeeft, lag het afgelopen jaar hoger dan in 2020. Volgens het KNMI komt dit met name door de aardbeving bij Garrelsweer. Verder waren er op 4 oktober drie aardbevingen op één dag: twee bij Zeerijp en één bij Appingedam.
Minister-president Mark Rutte was donderdag op bezoek in Duitsland, waar het Groningse gas ook ter sprake kwam. Hij gaf aan dat er gekeken wordt naar wat de Duitse wens is en dat het nu bij de ministers van Economische Zaken van de beide landen ligt.