Bestuurders bevingsgebied: ‘SNN-subsidie had niet opengesteld moeten worden’

De lange wachtrij met mensen voor het gemeentehuis in Winsum die een aanvraag willen indienen bij SNN
De lange wachtrij met mensen voor het gemeentehuis in Winsum die een aanvraag willen indienen bij SNN © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De chaos rond de SNN-subsidie afgelopen maandag had achteraf voorkomen moeten worden door de regeling helemaal niet open te stellen. Verschillende bestuurders in de bevingsregio hebben er spijt van dat ze niet hebben ingegrepen en maken excuses.
‘We hebben feitelijk aangegeven dat we ziende blind waren’, zo verwoordt waarnemend burgemeester Gerard Beukema van Eemsdelta zijn mea culpa. Wethouder José van Schie van Midden-Groningen vond dat ze ‘eerder de hakken in het zand had moeten zetten’.

‘Neem het mezelf kwalijk’

Drie gemeenteraden in de bevingsregio spraken donderdagavond over het chaotische verloop van de SNN subsidie aanvragen. Duizenden Groningers stonden urenlang in digitale of fysieke wachtrijen om een subsidie te krijgen voor het verbeteren van hun huizen, soms zonder resultaat.
‘Toen eind december duidelijk werd dat er niet genoeg geld was, hadden we de conclusie moeten trekken dat de regeling niet opengesteld had moeten worden’, zegt Beukema. ‘Ik neem het mezelf kwalijk dat we dat niet gedaan hebben. Excuses zijn op zijn plaats.’
Ook Van Schie trok donderdagavond het boetekleed aan en ‘betreurt’ dat ze achteraf niet op tijd heeft ingegrepen, nadat de grote belangstelling voor de regeling duidelijk werd. ‘Toen de eerste ronde met subsidies geweest was, hadden we moeten zeggen dat we stoppen met de regeling en pas verder gaan als er extra budget is’, vertelt ze.

Wel driehonderd miljoen naar regio

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn, die donderdagavond kort aan het woord kwam, gaf ook aan enigszins spijt te hebben van de beslissing. Spijt omdat de bestuurder van te voren wist dat het geldbedrag onvoldoende zou zijn, maar aan de andere kant tevreden dat er toch driehonderd miljoen euro naar de regio is gegaan.
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen
Volgens van Schie vond ze het destijds belangrijk om toch toch akkoord te gaan met het geldbedrag, waarin ze schetst dat het toen een keuze was van alles of niets. Wanneer ze niet akkoord zouden gaan had het volgens Van Schie nog maanden kunnen duren voordat ze opnieuw konden onderhandelen met een nieuw kabinet.
Wethouder Kristel Rutgers (CDA) van Het Hogeland zei tegen de raad dat dit nooit meer zal gebeuren: ‘Excuses zijn ook van onze kant op zijn plaats. Dit was een inschattingsfout’, zegt ze tegen de raad. ‘Het plafond moet eraf en iedereen moet krijgen waar ze recht op hebben.’ Woensdag maakte commissaris van de Koning René Paas al excuses hiervoor.

Oproep voor meer geld

Alledrie de raden roepen donderdagavond het kabinet op om meer geld beschikbaar te stellen. Zij vinden dat iedereen die recht heeft op het geld deze subsidie moet krijgen. Deze boodschap moeten de colleges begin volgende week overbrengen aan de nieuwe staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw.
Het Hogeland doet nog een extra oproep. Partijen vinden dat er meer postcodes in het gebied gebruik moeten kunnen maken van de regeling, waaronder Ulrum, Zoutkamp, Niekerk en Lauwersoog. Die vallen nu nog buiten de boot.

Fakkeloptocht zaterdag

Komende zaterdagavond is er een fakkelprotest op de Vismarkt in Groningen. Niet alleen vanwege de chaos rond de subsidie, maar ook vanwege het voornemen van het kabinet om de gaswinning komend jaar bijna te verdubbelen. Het protest begint om 20.00 uur. Vanwege het coronavirus kunnen mensen hierbij ook digitaal aanhaken.
Staatssecretaris Vijlbrief komt volgende week maandag en dinsdag naar onze provincie om kennis te maken. Hij gaat in onder andere in gesprek met bestuurders uit de regio.