Midden-Groningen gaat fouten rondom De Leine 'repareren', omwonenden opnieuw boos

Woningen op De Leine
Woningen op De Leine © Jeroen Willems / RTV Noord
En weer wordt er in de raad van Midden-Groningen gesproken over vakantiepark De Leine in Kropswolde. De gemeente wil een aantal fouten in het geldende bestemmingsplan aanpassen, maar bewoners van het vakantiepark vinden de wijze waarop dit gebeurt niet kunnen.
Volgens wethouder David de Jong is er allemaal niet zoveel aan de hand. Als voorbeeld noemde hij donderdagavond tijdens de commissievergadering het tankponton van het bedrijf Allround Watersport waarvoor in 2013 al een vergunning is aangevraagd en afgegeven. 'Het is alleen niet in het bestemmingsplan opgenomen en dat gaan we nu repareren', aldus De Jong.
Hetzelfde geldt volgens de wethouder voor de jachthaven in het gebied en woningen die bij De Rietzoom zijn gebouwd. In het verleden zijn die zaken wel vergund, maar niet in het bestemmingsplan opgenomen. 'Het is niet zo dat we nu illegale zaken alsnog gaan bestemmen', zei De Jong.

'Juridisch onjuist'

Bewoners van het vakantiepark denken daar heel anders over. Voorzitter De Bey kwam als inspreker met een waslijst aan voorbeelden die volgens hem juridisch niet kloppen in het voorstel van de gemeente. De Bey vroeg zich met een andere inspreker af waarom deze fouten zo gemakkelijk kunnen worden aangepast, terwijl de problemen van permanent wonen niet op deze manier worden aangepakt.
'Het is niet objectief en niet eerlijk. En het is juridisch onjuist', aldus De Bey.

In gesprek?

De bewoners van het vakantiepark willen graag in gesprek met de gemeente over de inmiddels ingezette acties tegen permanent wonen, maar wethouder De Jong is dat niet van plan. 'Ik wil wel in gesprek, maar niet daarover. Daar hebben we een besluit over genomen', zei De Jong.
Meerdere fracties vonden het vreemd dat er zoveel fouten in het bestemmingsplan 'gerepareerd' moesten worden, maar toch lijkt er zich een meerderheid achter het voorstel van het college te scharen. Ook omdat het voorstel helemaal niet gaat over het vakantiepark, maar juist over het gebied en de ondernemers er om heen.
Op 3 februari neemt de raad een beslissing over het voorstel.