'Kans dat Jorden van Foreest zijn titel prolongeert op Tata Steel Chess is zo'n tien procent'

Jorden van Foreest tijdens zijn de laatste partij van Tata Steel Chess 2021
Jorden van Foreest tijdens zijn de laatste partij van Tata Steel Chess 2021 © Tata Steel Chess
Jorden van Foreest verbaasde vorig jaar vriend en vijand door Tata Steel Chess op z'n naam te schrijven. Vanaf zaterdag zijn in Wijk aan Zee alle ogen gericht op de Groningse grootmeester. Maar hoe groot is de kans dat hij zijn stunt kan herhalen?
'De titel verdedigen is moeilijker dan die voor de eerste keer winnen, zeker in een veld met voor een deel dezelfde deelnemers.' Dat zegt Geon Knol, die Jorden van Foreest trainde van zijn negende tot en met zijn elfde jaar.

Top vijf moet kunnen

Knol, nog steeds actief als schaaktrainer, leeft mee met zijn oud-pupil, maar is tegelijkertijd realistisch over diens titelkansen: 'Ik heb deze week nog even contact met Jorden gehad. We hebben vastgesteld dat het belangrijk is om zelf niet in de verleiding te komen om te veel risico’s te nemen in de eerste week. Een start van vier punten uit de eerste zeven partijen zou een basis kunnen vormen voor wederom een stunt in de tweede helft van het toernooi. Kansen op prolongatie schat ik in op zo'n tien procent. Overigens zie ik hem wel lachend in de top vijf eindigen', aldus Knol.

Kans 'zeer gering'

Internationaal meester en schaakredacteur van het Dagblad van het Noorden Nick Maatman constateert dat Jorden is 'uitgegroeid tot een fantastische schaker'. Toch schat Maatman de kans dat Jorden opnieuw wint in als 'zeer gering'. Hij wijst erop dat het toernooi ook dit jaar sterk bezet is en dat er bij een toernooioverwinning niets mis mag gaan. 'Vorig jaar lukte dat, maar het blijft natuurlijk een mirakel', zegt Maatman.
De 'Wall of Fame' bij de ingang van de speelzaal in Wijk aan Zee, met linksonder Jorden van Foreest
De 'Wall of Fame' bij de ingang van de speelzaal in Wijk aan Zee, met linksonder Jorden van Foreest © Tata Steel Chess

Secondant

Grootmeester Sipke Ernst fungeert tijdens de 84ste editie van Tata Steel Chess als secondant van Van Foreest, een rol die Ernst het afgelopen jaar ook al bij andere toernooien speelde. 'Jorden doet het altijd goed in Wijk en zijn doelstelling is om een goed toernooi spelen', aldus de Stadjer, die jaren geleden het stokje overnam van Knol en de oudste Van Foreest-telg trainde vanaf zijn elfde tot en met z'n dertiende jaar.
Kans op prolongatie is er altijd, al zijn Carlsen en Caruana natuurlijk topfavoriet
Sipke Ernst - secondant
Ernst is het met Knol eens: een sterk begin is goud waard. 'De start is vaak bepalend voor het verdere verloop van het toernooi, dus wat dat betreft zou een gunstige loting fijn zijn. Kans op prolongatie is er altijd, al zijn Carlsen en Caruana natuurlijk topfavoriet. Dus ik denk dat objectief gezien de kans op toernooiwinst voor Jorden klein is', aldus Ernst.
Grootmeester Sipke Ernst, secondant van Jorden van Foreest
Grootmeester Sipke Ernst, secondant van Jorden van Foreest © RTV Noord

Veel vertrouwen

De 22-jarige Van Foreest is zich ervan bewust dat hij als titelverdediger veel meer in de schijnwerpers staat dan vorig jaar, toen hij nadrukkelijk gold als outsider. Zo zei hij eerder: 'Ik hoop dat ik niet te veel druk voel en dat ik er onbevangen in ga. Natuurlijk heb je altijd gedachten als: wat als het helemaal fout gaat? Maar tegelijkertijd heb ik ook veel vertrouwen.'
De belangrijkste concurrenten van Van Foreest zijn de Noorse vijfvoudig wereldkampioen en zevenvoudig Wijk aan Zee-winnaar Magnus Carlsen en de Amerikaan Fabiano Caruana, die het toernooi in 2020 op zijn naam schreef. Ook twee leeftijdgenoten van Van Foreest, de Pool Jan-Krzysztof Duda en de Rus Daniil Dubov, kunnen hoge ogen gooien. En dan is er nog die andere Nederlandse deelnemer, Anish Giri, die als serieuze titelkandidaat geldt tijdens deze editie van het 'Wimbledon van het schaken'.

Gunstige loting

De loting vrijdagavond was alvast gunstig voor Jorden van Foreest: hij speelt van de dertien ronden zeven keer met wit en zes keer met zwart. In de eerste ronde van het toernooi treft hij de Zweed Nils Grandelius. Ook aankomende dinsdag kunnen schaakliefhebbers omcirkelen in hun agenda: dan kruist Van Foreest de degens met zijn voormalig werkgever Magnus Carlsen.
Het toernooi begint zaterdag en duurt tot en met zondag 30 januari. De partijen beginnen om 14.00 uur. De laatste ronde begint om 12.00 uur en bij gelijke stand wordt er een tiebreak gehouden om de toernooizege. Vorig jaar gaf een tiebreak de doorslag; toen werd Giri verslagen door Van Foreest tijdens een hectische, allesbeslissende snelschaakpartij.
Broer Lucas van Foreest speelt ook in Wijk aan Zee. De Nederlands kampioen van 2019 doet een gooi naar de titel bij de Challengers, de eveneens sterk bezette groep onder de Masters.
Dit zijn de deelnemers van de Masters-groep van Tata Steel Chess 2020: