Taakstraf voor stel met hennepkwekerij

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Een 73-jarige man uit Groningen zou voor het runnen van een hennepkwekerij aan de Engelberterweg in Stad een 80 uur taakstraf moeten uitvoeren. Dat eist het Openbaar Ministerie vrijdag. Met de kwekerij zou volgens berekeningen drie keer zijn geoogst.
De verdachte kweekte de planten van januari 2019 tot medio mei 2020 in zijn schuur. Dat deed hij samen met zijn 70-jarige partner. De stroom voor de kwekerij werd buiten de meter om getapt. Anonieme tips brachten de zaak aan het rollen. Agenten troffen 336 planten aan, opgedeeld in twee aparte kamers in de schuur.

Koikarpers

De verdachte had de spullen voor de kwekerij gekocht bij een zogeheten growshop. Daar had men hem getipt over 'een mannetje' die de elektriciteit voor de kwekerij wel kon aanpassen. Het forse stroomverbruik lag volgens de verdachte aanvankelijk aan zijn vijver met koikarpers. Maar de man stelde die verklaring later bij.

90.000 euro

De officier wil voor de 70-jarige vrouw precies dezelfde taakstraf. 'Ze wist van de kwekerij, rommelde ook wat met de planten en deelde in de opbrengsten.' Volgens de berekeningen van justitie heeft het stel ruim 90.000 euro verdiend met deze illegale activiteiten. Dat bedrag moeten ze afdragen aan de staat.