Verwarde man die ruiten vernielde van Arriva en NS nu 'op het goede spoor'

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Een 22-jarige man die op 21 april 2020 op het station van Groningen tientallen ruiten vernielde van treinen, een geldautomaat van het GWK en die van een snackbar, moet hiervoor volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet worden veroordeeld.
De man verkeerde op die dag in een psychotische toestand en wist daardoor niet meer wat hij deed. De daad kan hem, dat concludeerden deskundigen, niet worden aangerekend.

Tientallen treinramen

De in Syrië geboren man leeft sinds zijn elfde jaar in Nederland. Toen hij de feiten beging, leidde hij een veelal zwervend bestaan. Op die dag was hij van Eindhoven naar Groningen gereisd.
Hij begaf hij zich in verwarde toestand op het station van Groningen. Uit het niets vernielde hij met een noodhamer uit een trein tientallen treinramen. Hij richtte een complete ravage aan. Getuigen van de vernielingen belden de politie.

Verward, drank en drugs

Vanwege zijn ernstig verwarde toestand kon de man pas na twee dagen worden gehoord. Hij meende dat hij autobanden lek had gestoken. Waarom hij in Groningen was wist hij niet meer.
De vernielingen van de treinen; ook daar had hij geen herinneringen aan. Op die bewuste dag in april was de man psychotisch, maar had hij ook een liter whiskey gedronken en drugs gebruikt. Stemmen in zijn hoofd hadden hem 'opdrachten' gegeven om alles te vernielen.

'Goed voor mij'

De man verblijft verplicht op een besloten afdeling in een psychiatrisch centrum in het oosten van het land. De verwachting is dat hij voor langere tijd in dat wooncentrum moet blijven. Passende medicatie houdt de man voorlopig 'op het goede spoor'.
Behandelaars, maar ook de man zelf zijn hoopvol. 'Ze zijn hier goed voor mij', zei hij via een videoverbinding tegen de rechter.

Financieel fors geraakt

De NS, Arriva en het GWK zijn financieel fors geraakt door toedoen van de man. De schade bedraagt een slordige 80.000 euro. De rechtbank bepaalt of dat bedrag op de man verhaald kan worden.
De uitspraak is over twee weken.