Afscheid van Ismaël Lotz in bioscoop Camera is voor iedereen toegankelijk

Ismaël Lotz
Ismaël Lotz © Lotz Leeft!
Iedereen die zich verbonden voelt met de Groningse filmmaker Ismaël Lotz, kan zondagavond afscheid van hem nemen in voormalig bioscoop Camera aan het Hereplein in Groningen.
Lotz overleed afgelopen woensdag op 46-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Over zijn ziekte maakte hij voor RTV Noord de online serie Lotz Leeft! Ook was hij zeer actief op sociale media, waar hij duizenden volgers tot het laatst toe een inkijkje gaf in zijn leven.
Hier liet hij voor het eerst van zich horen en is hij voor het laatst te zien
Nabestaanden van Ismaël Lotz over bioscoop Camera

Voor het eerst en het laatst

‘Ismaël bracht veel teweeg bij anderen, maar andersom was dat ook zo. Daarom wil ik iedereen de kans geven om afscheid te nemen, ook mensen die hem nog nooit ontmoet hebben’, schrijft zijn vriendin Carolien.
Er is gekozen voor Camera, omdat dat de plek is waar zijn moeder de eerste schopjes van hem in haar buik voelde. Het is ook de plek waar zijn oom Ed operateur was van de bioscoop en waar Ismaël in zijn jeugd zoveel films heeft gezien. Zijn film ‘Who is Alice’ ging er in première. 'Hier liet hij voor het eerst van zich horen en is hij voor het laatst te zien', schrijven zijn nabestaanden op Twitter.

Geen bloemen en geen 'sterkte'

De zaal gaat om 19.30 uur open en om 21.50 uur sluiten de deuren. In Camera gelden de coronamaatregelen. Dat betekent dat maximaal honderd mensen tegelijk binnen mogen zijn. Er moet anderhalve meter afstand worden gehouden en een mondkapje is verplicht. Er is een doorlooproute.
De nabestaanden vragen geen bloemen mee te nemen en geen sterkte te wensen. Aan 'sterkte' had Ismaël een broertje dood. 'Dat woord heeft geen betekenis meer voor me’, zei hij. Hij introduceerde er zelfs een hashtag voor: #GeenSterkteAUB.