GGD overvallen door versoepelen van quarantaineregels

Een corona-testlocatie van de GGD in Groningen
Een corona-testlocatie van de GGD in Groningen © Jos Schuurman/FPS
De GGD'en voelen zich overvallen door de versoepelingen in het quarantainebeleid die het kabinet vrijdagavond aankondigde. De landelijke organisatie GGD GHOR zegt een week nodig te hebben om alles aan te passen. De GGD Groningen gaat ook uit van een week, maar hoopt dat het eerder klaar is.
In het nieuwe beleid hoeven mensen die zijn geboosterd of korter dan acht weken zijn hersteld van corona, niet meer direct in quarantaine nadat ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. Dit geldt alleen als ze geen klachten hebben. 'Helaas zijn de GGD'en pas kort voor de persconferentie op de hoogte gebracht van deze beleidswijzigingen. De vroegst haalbare en afgestemde invoerdatum is 21 januari', schrijft koepelorganisatie GGD GHOR.
We konden ons niet voorbereiden
Bertine Nijholt van de GGD Groningen

'Leefbrieven'

'Wij volgen die lijn', zegt woordvoerder Bertine Nijholt van de GGD Groningen. 'We hebben tijd nodig om alles aan te passen.' Het gaat met name om de zogeheten 'leefbrieven' waarin de regels staan die mensen moeten volgen bij besmettingen en mogelijke besmettingen. Daar wordt volgens Nijholt vaak naar verwezen, omdat de GGD lang niet iedereen persoonlijk spreekt.

De 21e is alles klaar, misschien eerder

In alle systemen en communicatiemiddelen moeten veranderingen worden doorgevoerd. Omdat de GGD'en veel medewerkers hebben, kost het tijd iedereen van de juiste instructies te voorzien. 'We konden ons niet voorbereiden', zegt Nijholt. Maar er wordt nu hard aan gewerkt. '21 januari is alles sowieso aangepast en eventueel wordt dat eerder.'