Wonen deze inwoners van Kolham straks midden op een industrieterrein?

Bewoners van de Rengerslaan zijn bang dat ze hun uitzicht over de weilanden gaan verliezen
Bewoners van de Rengerslaan zijn bang dat ze hun uitzicht over de weilanden gaan verliezen © Jeroen Willems/RTV Noord
Inwoners van Kolham zijn ongerust. Net als de bewoners van Westerlee vrezen ze de komst van een groot bedrijventerrein. De provincie heeft hiervoor samen met de gemeenten Midden-Groningen, Veendam en Oldambt een plan op papier gezet.
Inwoners van de Rengerslaan in Kolham werden eind vorig jaar middels een brief op de hoogte gebracht van de plannen. Als het plan doorgaat worden de bewoners aan twee kanten omringd door bedrijven.
'Je komt op een industrieterrein te wonen met alle gevolgen van dien: waardevermindering, overlast, geluid, lichtvervuiling, maar ook drukte in de straat', zegt omwonende Michel de Boer.
Marieke Rosing in haar achtertuin met weids uitzicht
Marieke Rosing in haar achtertuin met weids uitzicht © Jeroen Willems/RTV Noord

'Hier komen wonen voor de rust'

Ook Marieke Rosing en Marcel Bulthuis zijn zich rot geschrokken van de plannen. Ze kijken nu nog uit op een weiland en willen dat graag zo houden.
'We zijn hier komen wonen omdat we de rust aan de achterzijde zo mooi vonden. De koeien van de boer die hier rondlopen. De reeën en de hazen door het veld. Dat is bijna de reden voor iedereen die hier in de straat woont', zegt Rosing.
We hebben net besloten om het huis helemaal te verbouwen, dan is dit wel even schrikken
Marcel Bulthuis
'Wij wonen hier al veertien jaar met veel plezier en hebben net besloten om het huis helemaal te verbouwen en aan te passen aan de huidige standaarden, dus aardgasvrij. En dan krijg je dit plan door de brievenbus, dat is wel even schrikken', zegt Bulthuis.
De plek waar het nieuwe bedrijvenpark moet komen
De plek waar het nieuwe bedrijvenpark moet komen © Jeroen Willems/RTV Noord
Het bedrijvenpark moet komen op de grond van veehouders Martinus Tepper en Karin van Tol. Vrijdag zou het stel een gesprek hebben met een afvaardiging van de provincie, maar op het laatste moment werd het gesprek afgeblazen.
'Natuurlijk is er onzekerheid bij de familie', zegt makelaar Jouke Havinga die de boeren adviseert. 'Het is een nog een heel onzekere fase. De grond is alleen aangewezen als zoekgebied. Het kan nog alle kanten op. We wachten eerst af hoe dit zich ontvouwt', aldus Havinga.

Aantasting van dorpsgezicht

De leden van Vereniging Dorpsbelangen maken zich inmiddels ook zorgen. Ze vrezen dat het dorpsgezicht door de komst van industrie ernstig aan zal worden getast. De rust, ruimte en groene omgeving waar het dorp door gekenmerkt wordt staat volgens hen onder druk.
We halen nu reacties op en gaan vervolgens kijken hoe we hiermee omgaan
José van Schie - wethouder Midden-Groningen
De inwoners van de Rengerslaan gaan volgende week met de gemeente Midden-Groningen om tafel om hun zorgen te bespreken. Wethouder José van Schie van Midden-Groningen begrijpt dat er zorgen zijn, maar wil benadrukken dat de plannen nog maar een verkenning zijn.
'We halen nu de reacties op en zullen als provincie en betrokken gemeenten vervolgens kijken hoe we hier verder mee omgaan', aldus Van Schie.

Informatieavond

Op 24 januari is er een informatieavond gepland over het plan in dorpshuis 't Mainschoar in Kolham.
Aan de andere kant van de Rengerslaan ligt al een bedrijvenpark
Aan de andere kant van de Rengerslaan ligt al een bedrijvenpark © Jeroen Willems / RTV Noord