Warming-up: FC Groningen - PSV

Danny Buijs heeft besloten vast te houden aan Peter Leeuwenburgh
Danny Buijs heeft besloten vast te houden aan Peter Leeuwenburgh © RTV Noord
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstrijd tegen PSV.
Toen FC Groningen in de derde competitiewedstrijd van het seizoen op bezoek ging in Eindhoven, werd er met 5-2 verloren. Desondanks werd er goed gespeeld, had er meer ingezeten en was de uitslag geflatteerd. De wedstrijd tegen PSV stond verder voornamelijk in het teken van het naderende afscheid van Gabriel Gudmundsson, Azor Matusiwa en Ahmed El Messaoudi. Het was namelijk voor het laatst dat de drie ervaren krachten namens FC Groningen een wedstrijd speelden. Het elftal is sindsdien dan ook redelijk op de schop gegaan. Slechts vijf spelers die vanmiddag aan de aftrap staan, stonden dat op de dag dat het Groningens Ontzet werd gevierd ook.

De vorm: FC Groningen

Technisch directeur Mark-Jan Fledderus heeft zich tot nu toe redelijk koest gehouden op de transfermarkt. Er werd gezegd dat er alleen spelers gehaald zouden worden die er direct zouden staan en ook direct wat kunnen toevoegen aan FC Groningen. Talent was er immers al genoeg.
Melayro Bogarde: 'Ik heb een goede pass en ook wel mijn verdedigende momenten'
Toch kwam Fledderus in zijn zoektocht naar versterking uit bij een 19-jarig talent, dat het afgelopen halfjaar op een lager niveau dan de eredivisie speelde. Melayro Bogarde is talenvol, maar het is nu nog maar de vraag of hij wat aan het elftal toe kan voegen. Vanmiddag zit hij wel op de bank.
Danny Buijs over Bogarde: 'Mijn indruk is nog vrij fragiel'
Daar zit ook Jan Hoekstra, want Buijs heeft besloten om vast te houden aan Peter Leeuwenburgh. In de winterstop twijfelde de oefenmeester openlijk aan zijn eerste doelman, maar na het bekijken van veel beelden en overleg met de nieuwe keeperstrainer, heeft Buijs besloten om vast te houden aan Leeuwenburgh. De twaalfde plaats op de ranglijst zorgt nog altijd voor onvrede bij FC Groningen. Toch zal de hoop op punten vanmiddag niet al te groot zijn tegen koploper PSV.

De vorm: PSV

De ploeg van Roger Schmidt staat momenteel dus op de eerste plaats in de eredivisie. De Eindhovenaren wonnen veertien van de achttien wedstrijden en staan mede daardoor een puntje boven Ajax. Toch is de defensie van PSV het zorgenkindje van de ploeg. FC Groningen kreeg bijvoorbeeld maar drie doelpunten meer om de oren. Vanmiddag mist Schmidt de geblesseerden André Ramalho, Ryan Thomas en Noni Madueke. Middenvelder Ibrahim Sangaré is vanwege de Afrika Cup eveneens afwezig. Voormalig FC Groningen-speler Ritsu Doan is wel van de partij.
Buijs over het duel tegen PSV: 'Ik ben benieuwd of we in de buurt kunnen komen van een resultaat'

Waar moeten we op letten?

De bus zal door FC Groningen geparkeerd worden vanmiddag, althans dat is het plan van trainer Buijs. De trainer is vooral heel benieuwd hoe zijn team voor de dag komt in de Euroborg. Want, en dat is wel vaker het geval na lange trainingsweken zonder echte wedstrijden, het gevoel is goed. De oefenmeester denkt dat zijn ploeg in de buurt van een resultaat kan komen als er goed verdedigend wordt gespeeld, maar daarnaast moet het spel aan de bal beter dan de ploeg bijvoorbeeld in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord liet zien. Toen was het motto wegschieten, verdedigen, wegschieten, naar de klok kijken en weer wegschieten. Door een spaarzame counter werd het toen toch nog 1-1 dankzij een doelpunt van Jørgen Strand Larsen.

Historie

FC Groningen en PSV speelden 42 keer eerder in eredivisieverband tegen elkaar in Groningen. De ploeg uit Eindhoven won daarvan maar liefst 21 keer, elf keer werd het gelijk en tien keer won FC Groningen. De laatste overwinning van de FC was in 2013, toen was Filip Kostic de matchwinner in de met 1-0 gewonnen wedstrijd.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen – PSV begint om 14.30 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 14.00 uur.
Oetse Eilander presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Wim Masker is de analist in de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Daleho Irandust is geblesseerd en Neraysho Kasanwirjo is geschorst.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen tegen PSV
Vermoedelijke opstelling van FC Groningen tegen PSV © RTV Noord