Titelverdediger Jorden van Foreest begint Tata Steel Chess met klinkende zege (update)

Jorden van Foreest tijdens de eerste speelronde van Tata Steel Chess
Jorden van Foreest tijdens de eerste speelronde van Tata Steel Chess © Olaf Kraak/ANP
Jorden van Foreest is Tata Steel Chess uitstekend begonnen met een zege op Nils Grandelius.
De Groningse grootmeester trok in Wijk aan Zee met de witte stukken vrij snel het initiatief naar zich toe, wat resulteerde in de winst van twee pionnen. Grandelius probeerde nog tegenstand te bieden in het middenspel, maar toen een van de twee vrijpionnen dreigde te promoveren naar een dame, gooide de Zweed de handdoek in de ring.

'Titel verdedigen is niet realistisch'

Van Foreest vond zijn eigen spel nogal 'shaky'. 'Ik maakte veel fouten, maar kwam goed uit de opening en stond nergens slechter.' Dromen van het verdedigen van de titel doet hij nog niet: 'Nee, dat is niet realistisch. Ik ben blij dat ik de eerste partij heb gewonnen, maar conclusies kunnen we hier nog niet aan verbinden. We hebben nog twaalf ronden te gaan.'
Vorig jaar kreeg iemand die gokte op een toernooizege van Van Foreest achthonderd keer zijn inzet terug, dat is nu dertig keer bij de bookies. 'Maar dan zou ik nog niet op mezelf wedden', aldus Van Foreest.

Concurrenten spelen remise

Topfavorieten Magnus Carlsen en Fabiano Caruana moesten in de eerste ronde beiden genoegen nemen met remise. Ook Anish Giri, de andere Nederlander in de Masters-groep, speelde remise, tegen het Indiase talent Rameshbabu Praggnanandhaa. De Pool Jan-Krzysztof Duda, die geldt als dark horse in de titelrace, won wel. Hij versloeg de volgende tegenstander van Van Foreest, de Hongaar Richard Rapport.
Grandelius zal slechte herinneringen hebben bewaard aan Van Foreest, die hem vorig jaar in de laatste ronde ook al de baas was. Van Foreest dwong daarmee toen een tiebreak af, waarin hij Giri versloeg.
Ondanks die toernooizege behoort Van Foreest ook dit jaar op voorhand volgens de kenners niet tot de favorieten, al zal de concurrentie ongetwijfeld extra rekening houden met de 22-jarige grootmeester. Met een rating van 2702 is Van Foreest de nummer 35 van de wereldranglijst. Van de veertien deelnemers in de hoogste groep in Wijk aan Zee hebben slechts twee spelers een lagere rating dan de oudste Van Foreest-telg.

Lucas van Foreest

Broer Lucas van Foreest begon met zwart met een remise tegen Arjun Erigaisi uit India. De Nederlands kampioen van 2019 speelt in de Challengers-groep, de eveneens sterk bezette groep onder de Masters. De winnaar van de Challengers promoveert en mag volgend jaar uitkomen op het hoogste podium in Wijk aan Zee. De 20-jarige Lucas speelt in de tweede ronde met wit tegen Surya Shekhar Ganguly, die ook uit India komt.
Het toernooi duurt tot en met zondag 30 januari. De partijen beginnen dagelijks (behalve op rustdagen en op de slotdag) om 14:00 uur.
Dit bericht is geüpdatet met een reactie van Jorden van Foreest