Duizenden betogers bij fakkelprotest in Stad

Duizenden mensen liepen mee in de fakkeloptocht
Duizenden mensen liepen mee in de fakkeloptocht © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Zeker 10.000 mensen liepen volgens de politie in de binnenstad van Groningen mee met de fakkeltocht tegen de gaswinning. Ze vroegen hiermee aandacht voor de situatie van mensen die in het aardbevingsgebied wonen. De sfeer was gemoedelijk.
Het protest is georganiseerd naar aanleiding van het besluit van het kabinet om de gaswinning te verdubbelen. Ook de slechte organisatie omtrent de subsidie voor huiseigenaren om hun huizen te verstevigen of te verduurzamen speelt een rol.
De tocht zou om 20.00 uur op de Vismarkt beginnen, maar vanwege toenemende drukte besloot de organisatie om de tocht rond 19.45 uur te laten starten. De route eindigde ook op de Vismarkt.
Fakkeloptocht in een minuut

Burgemeester Schuiling: 'Fenomenaal'

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen noemde de fakkeloptocht in een reactie een goede en waardige demonstratie. 'Goed georganiseerd en indrukwekkend, waaruit blijkt dat Groningers er wel klaar mee zijn hoe er met ze om wordt gegaan.'
Schuiling liep zelf ook mee. Hij was onder de indruk van de saamhorigheid. 'Mooi hoe allerlei mensen langs de route op enige manier eveneens hun steun betuigen door kaarsen en lichten aan te hebben. Dat geldt ook voor de boeren die met een hoop lawaai aanwezig waren. Als je ziet hoe veel prachtige monumenten verpest zijn en hoeveel leed is aangericht in gezinnen na elke beving, dat laat je nooit onberoerd. Die uiting vanavond, schouder aan schouder, was heel indrukwekkend. We weten het toch met elkaar te doen, fenomenaal.'

'Respect is onbetaalbaar'

Op borden en spandoeken van de betogers stonden teksten als 'Genoeg is genoeg' en 'Veenbrand is onblusbaar, respect is onbetaalbaar. Langs de route toeterden trekkers als steunbetuiging naar de demonstranten. De massa scandeerde onder aanvoering van oud-nachtburgemeester Chris Garrit en acteur Marcel Hensema, die als spreekstalmeester fungeerde, de leus 'respect voor Groningen, respect voor Grunn'.
Hensema heeft een boodschap gericht aan minister-president Mark Rutte:
Toespraak Marcel Hensema tijdens fakkeloptocht
Niet alleen Groningers deden mee aan de fakkeloptocht. Ook Friezen lieten hun steun gelden onder het mom 'beter een goede buur dan een Haagse vriend':
Steun uit Friesland tijdens fakkeloptocht
Jan Wigboldus, voorzitter van het Groninger Gasberaad, lijkt langzaam aan de hoop een goede afloop wat kwijt te raken:
'Ik hoop dat het goed komt, maar ik word steeds pessimistischer'
Jong en oud liepen mee in de optocht. Voor Lisa is bevingsschade de dagelijkse realiteit: er zitten scheuren boven haar bed. Daardoor is ze bang dat het op een dag misgaat en het plafond naar beneden komt:
'Ik ben bang dat het plafond naar beneden valt'

Sluiten gaskraan

De fakkelactie is een initiatief van de Groninger Bodem Beweging, het Groninger Gasberaad, oud-nachtburgemeester Chris Garrit en SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Het motto van de actie was ‘Respect voor Groningen’. De organisatoren willen ‘een ruimhartige en rechtvaardige schadeafhandeling, een vlotte en doortastende versterkingsoperatie en een wettelijk vastgelegde einddatum voor het sluiten van de Groninger gaskraan’.
Bekijk hieronder onze extra uitzending over de fakkeltocht:
Fakkelprotest in Groningen 2022