Matigheid troef bij FC Groningen en PSV

FC Groningen wist weinig kansen te creëren
FC Groningen wist weinig kansen te creëren © Orange Pictures
Het is FC Groningen niet gelukt om het nieuwe jaar met een overwinning te beginnen. In de Euroborg wist de ploeg van Danny Buijs het matige PSV niet te verschalken, PSV was met 1-0 te sterk.
Door een vroege goal van Mario Götze moest FC Groningen al snel op jacht naar de gelijkmaker. Echter deze jacht bleef grotendeels uit. Op het eerste kwartier van de tweede helft na, kon de ploeg van Danny Buijs nauwelijks iets creëren. Maar ook PSV kwam niet aan voetballen toe. De beste kans van de FC kwam uit een vrije trap van Laros Duarte.

Vroege goal

FC Groningen kwam al vroeg op achterstand. Na tien minuten verloor Cyril Ngonge makkelijk de bal, waarop Cody Gakpo de bal oppikte en voorgaf in het vijf meter gebied. Götze maakte het vervolgens simpel af.
Door deze vroege goal moest de ploeg van trainer Danny Buijs al weer snel op zoek naar de gelijkmaker. Maar de FC kon in het vervolg van de eerste helft wederom geen potten breken.

Moeilijk tot kansen

Er gebeurde verder vrij weinig, zowel aan de kant van FC Groningen als bij PSV. Het leek het ‘vertrouwde’ FC Groningen. Matig voetbal en weinig kansen. In balbezit bleken de Groningers andermaal tot weinig in staat.
De Trots van het Noorden had moeite met de opbouw en kwam moeilijk tot kansen. Maar ook de ploeg van Roger Schmidt liet in de eerste helft weinig zien. Twee schoten van oud-FC Groninger speler Ritsu Doan waren eigenlijk de enige hoogtepunten aan Eindhovense kant.

Op de lat

Waar de ploeg van Buijs in de eerste helft nog bijna niets creëerde, kwam het in de tweede helft voortvarend uit de startblokken. Een mooie vrije trap van Duarte belandde op de lat en in de kluts wist Jørgen Strand Larsen ook de bal niet achter doelman Joël Drommel te krijgen.
Na twintig minuten in de tweede helft leek de puf er wel uit bij de Groningers en namen de Eindhovenaren weer de overhand. Ook het inbrengen van Romano Postema en Paulos Abraham kon het verschil niet maken.

Nieuwkomer

Melayro Bogarde kwam tijdens de winterstop over van het tweede elftal van Hoffenheim in Duitsland. Het neefje van Winston Bogarde wist tijdens zijn invalbeurt nog weinig indruk te maken. De nieuwkomer kwam weinig aan de bal. De verdedigende middenvelder zou de plaats van de vertrokken Azor Matusiwa moeten overnemen.

Stand en programma

Door dit verlies van FC Groningen zakt de ploeg naar de dertiende plek op de ranglijst. Net als RKC Waalwijk en Heracles Almelo heeft de FC negentien punten. Woensdag wacht de achtste finale tegen NEC Nijmegen in eigen huis. Volgende week zaterdag neemt FC Groningen het in Arnhem op tegen een ploeg in vorm, Vitesse. De wedstrijd in het Gelredome begint om 18.45 uur.