'Asielbus' rijdt nu ook in de late avond en nacht

De speciale pendelbus voor asielzoekers bij de bushalte voor het azc in Ter Apel
De speciale pendelbus voor asielzoekers bij de bushalte voor het azc in Ter Apel © ANP
De speciale pendelbus voor asielzoekers tussen Emmen en Ter Apel rijdt vanaf nu ook in de late avond en nacht. Het is een van de maatregelen waarmee partijen de overlast in de reguliere bussen van Qbuzz willen verminderen.
De pendelbus, ook wel ‘asielbus’ genoemd, reed de afgelopen periode tot 21:00 uur. Vanaf maandag rijdt de bus tussen 07:00 en 01:00 ’s nachts. Zo sluit de bus aan op de eerste en laatste trein op station Emmen.
Wat is de pendelbus voor asielzoekers?
De asielbus rijdt tussen het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel en het busstation in Emmen. De lijn is in het leven geroepen omdat de chauffeurs van de reguliere bus, die van Qbuzz, overlast ervaren van asielzoekers uit veilige landen.

Met de speciale pendelbus wil Qbuzz asielzoekers ontmoedigen om met de reguliere bussen van lijn 73 en 72 te reizen. Vervoersbedrijf Drenthe Tours rijdt die pendelbus die de opdracht aanneemt van tussenpartij Munckhof.

Qbuzz was tot 1 januari altijd de opdrachtgever, maar zegt dat sinds begin dit jaar niet meer te zijn. Volgens Qbuzz zou de gemeente Westerwolde nu opdrachtgever zijn, maar de gemeente geeft aan dat daarover nog geen beslissing is genomen. Ook de gemeente Emmen, provincies Groningen en Drenthe, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn betrokken bij de proef.

Afgelopen vrijdag chauffeurs ingelicht

Eind vorige week heeft Qbuzz medegedeeld welke maatregelen ze nemen om het veiligheidsgevoel onder buschauffeurs te vergroten. Naast het langer laten doorrijden van de pendelbus, wordt er gewerkt aan cameratoezicht bij bushaltes van lijn 73 in Ter Apel. Het vervoersbedrijf gaat met verschillende partijen, waaronder de gemeente, kijken of dat mogelijk is.
Ook wordt er eind januari gestart met een proef, waarbij bewoners van het azc in Ter Apel als gastheer/vrouw optreden op station Emmen. Passagiers die bij de bushaltes van lijn 73 staan, zullen dan worden aangesproken en er wordt hun verteld dat er ook een pendelbus rijdt.
Daarnaast blijven er voorlopig vanaf 21.00 uur beveiligers meerijden op de bussen van lijn 73. Over vier weken wordt gekeken of dat nog nodig is. Ook blijven er na 17.00 uur toezichthouders op station Emmen die permanent controleren.

Maatregelen als reactie op eisen chauffeurs

Met deze maatregelen reageert werkgever Qbuzz op de acties in december. Chauffeurs sloegen toen uit protest bushaltes over. Tijdens de andere acties onderbraken ze het werk voor een paar uur. Reden: de chauffeurs eisten extra maatregelen, waaronder beveiligers op de bus vanaf 18.00 uur. Ook wilden ze dat er de hele dag boa’s aanwezig waren bij de bushaltes in Emmen en Ter Apel.
Vakbond FNV is nog niet helemaal tevreden met de aangekondigde maatregelen van afgelopen vrijdag. ‘Bij twee pijnpunten zijn nu in ieder geval stappen gezet’, vertelt FNV-vakbondsbestuurder Edwin Kuiper. Hij doelt daarbij op het cameratoezicht in Ter Apel en op de gastheren en -vrouwen op station Emmen.
Het is volgens hem nog afwachten wat de maatregelen in de praktijk zullen opleveren. ‘Beter zou zijn: de hele dag permanent toezicht op Emmen van een boa of andere toezichthouder. Het is echt een onveilig gebied daar. We willen het idee van de gastheer of gastvrouw wel een kans geven, maar het is afwachten wat het gaat doen’, aldus Kuiper.