Nederlaag voor Jorden van Foreest in tweede ronde van Tata Steel Chess

Jorden van Foreest tijdens de tweede ronde van Tata Steel Chess
Jorden van Foreest tijdens de tweede ronde van Tata Steel Chess © Tata Steel Chess Tournament
Jorden van Foreest heeft in de tweede ronde van Tata Steel Chess met zwart verloren van de Hongaar Richard Rapport. Na zijn zege van zaterdag heeft de Groningse grootmeester nu één punt uit twee partijen.
Na een vrij kalme opening verdwenen de dames van het bord. In het middenspel greep Rapport het initiatief, zonder echt de overhand te hebben. Toen ook de meeste andere stukken werden geruild en beide spelers slechts een paard en een handvol pionnen op het bord hadden, leek de vrede getekend te kunnen worden. Maar door een onnauwkeurigheid verloor de 22-jarige Van Foreest een pion, en niet veel later nog eentje. Hij stribbelde nog even tegen, maar moest uiteindelijk op de 46ste zet de handdoek in de ring gooien.

Talent uit India volgende tegenstander

Vijfvoudig wereldkampioen Magnus Carlsen versloeg met wit Anish Giri, de andere Nederlander in de Masters-groep. Carlsen staat met 1,5 punt aan kop in Wijk aan Zee, samen met de Indiër Santosh Gujrathi Vidit en de Pool Jan-Krzysztof Duda.
Duda speelde remise speelde tegen het 16-jarige Indiase talent Rameshbabu Praggnanandhaa, de volgende tegenstander van Van Foreest.

Remise voor Lucas

De 20-jarige Lucas van Foreest speelde met wit remise tegen de Indiër Surya Shekhar Ganguly. Na ook een remise in de eerste ronde staat de jongere broer van Jorden nu op één punt uit twee partijen in de Challengers-groep. In de derde ronde neemt hij het met de zwarte stukken op tegen de Kazach Rinat Jumabayev.