Groep boeren uit Niezijl per trekker op weg naar hoorzitting in Assen

Boeren onderweg naar Assen tijdens een eerdere protestactie
Boeren onderweg naar Assen tijdens een eerdere protestactie © Steven Radersma/RTV Noord
Een groep van zo'n twintig boeren is maandagochtend vanuit Niezijl met de trekker richting Assen vertrokken, waar een hoorzitting is bij de provincie Drenthe over het distributiecentrum van supermarkt Jumbo in Beilen.
Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) wil dat het distributiecentrum een natuurbeschermingsvergunning aanvraagt, die nodig is voor bedrijven die stikstof uitstoten en dat de provincie daarop vervolgens ook handhaaft.
Zo gingen de boeren maandagochtend op weg:
Boeren vanuit Niezijl met de trekker op weg naar hoorzitting bij provincie Drenthe
De boeren zien de zitting als een eerste stap: wijst de provincie de vergunningseis af, dan is de weg vrij voor een gang naar de rechter, schreef RTV Drenthe vorige week. Het vrachtverkeer draagt ook bij aan stikstofuitstoot, redeneert FDF, dus dan is het ook nodig om er een vergunning voor te hebben.

'We vissen allemaal in dezelfde stikstofpot'

De provincie Drenthe stelt dat het geen zaak is voor de boeren, maar dat ziet woordvoerder Eddie van Marum van de groep boeren uit Niezijl anders: 'Boeren zijn wel degelijk belanghebbend, we vissen allemaal in dezelfde stikstofpot.'

Ook actie gevoerd in Overijssel

Vorige week protesteerde een groep boeren tijdens een hoorzitting tussen Farmers Defence Force en de provincie Overijssel over het Jumbo distributiecentrum in Raalte