Vrouw verwaarloost twintig honden: 'Ik zat in een moeilijke periode'

Tibetaanse terriërs
Tibetaanse terriërs © Alasdair Mckenzie/Flickr (Creative Commons)
Een 58-jarige vrouw uit Drieborg is voor het verwaarlozen van twintig honden veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van zestig uur. In de proeftijd van twee jaar mag zij geen honden houden. Door een anonieme tip kwamen de erbarmelijke omstandigheden van de dieren aan het licht.
De inspectiedienst stapte vorig jaar mei de woning binnen. Negentien Tibetaanse terriërs en een chihuahua zaten in vervuilde transportkooien. Een zware ammoniaklucht kwam hen tegemoet. De ramen in de kleine woning waren potdicht, de kranten op de vloer waren vies. De hondjes hadden klitten in hun vacht, ontstoken gebitten en ogen.
Volgens de dierenarts waren de dieren ondervoed en was er geen schoon drinkwater. Een deel was er zo ernstig aan toe dat ze moesten worden geëuthanaseerd. De rest werd overgebracht naar diverse opvanglocaties in Nederland.

'Het zijn viezerdjes'

'Het was een momentopname', zei de vrouw tegen de rechter. Ze verzorgt haar dieren naar eigen zeggen doorgaans goed, maar verkeerde in die tijd 'in een moeilijke periode'. Haar dieren waren volgens haar niet ondervoed. Overal stonden zakken met voer.
De hondjes mochten dagelijks rondrennen in de tuin. Klitten en poep in de vacht bij Tibetaans terriërs komt vaak voor, omdat die volgens haar overal door rollen. 'Het zijn viezerdjes.' De vrouw twijfelde aan de kundigheid van de dierenarts. Die onderzocht volgens haar uitgerekend de oudste hondjes, die toevallig ziek waren.

Ernstige situatie

Ze verzorgde de meeste kwalen zelf, zei ze tegen de rechter. Een dierenarts kwam alleen in hoognodige gevallen bij haar over de vloer. De hondjes waren als kinderen voor haar en het deed haar pijn dat de dieren bij haar weg zijn gehaald.
De officier van justitie eiste een werkstraf van 140 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Ook eiste ze een houdverbod van honden voor de duur van drie jaar. De rechter hield meer rekening met de persoonlijke omstandigheden van de vrouw en haar gezondheid.