Oma Fransje (94) geniet met volle teugen van fakkeltocht: 'Het was geweldig!'

Oma Fransje geniet met volle teugen van de fakkeltocht
Oma Fransje geniet met volle teugen van de fakkeltocht © RTV Noord
Meelopen kon ze niet, maar vanuit haar woonkamer aan de Hoge der A in Stad demonstreerde 'Oma Fransje' de Vey Mestdagh-Canne (94) mee met de dik tienduizend fakkeldragers die zaterdagavond voor haar huis langsliepen.
Ze genoot met volle teugen. 'Geweldig!', zegt oma Fransje twee dagen later. 'Allemaal enthousiaste mensen, met fakkels in hun handen. Ze zwaaiden naar me, en ik zwaaide terug naar hen.'
Oma Fransje over de fakkeltocht: 'Het was geweldig!'

Temperament

Oma Fransje was er echt voor gaan zitten, om de mensen en het doel van de fakkeltocht, respect afdwingen voor Groningen, te ondersteunen. Eén keer werd het haar even teveel. 'Er was een man met een toeter, die begonnen te toeteren. Ik heb een geweldig temperament, dus toen heb ik maar even teruggetoeterd, haha,' zegt ze, terwijl ze er een rolfluitje bij pakt.
Oma Fransje is met haar 94 jaar misschien wel de oudste actievoerder van onze provincie. Ze kan geen sinaasappel meer pellen, maar ze leest nog wel drie kranten per dag. En fanatiek is ze nog altijd. Of ze vindt dat de Groningers wat is aangedaan? Nou en of.
Wel alles uit de grond halen, maar de mensen niet tegemoet komen als er schade is. Schandalig!
Oma Fransje
'Ze zijn gewoon mishandeld', zegt ze. 'Het is misdadig wat er gebeurd is. Wel alles uit de grond halen, en er wel lekker van profiteren en doen, maar zodra er schade blijkt te zijn ontstaan de mensen niet tegemoet komen. Dat is gewoon schandalig en misdadig.'

'Doorgaan met een vuist maken!'

Een tip voor alle Groningers en mededemonstranten heeft ze ook nog: 'Doorgaan met een vuist maken!'