Onrust in Oosterhaven rondom komst 't Pannekoekschip: 'Een fout voor de komende 40 jaar'

Havenmeester Christa Beuker van de Oosterhaven
Havenmeester Christa Beuker van de Oosterhaven © Robert Pastoor/RTV Noord
Havenmeester Christa Beuker van de Oosterhaven in de stad Groningen maakt zich samen met enkele aanwonenden grote zorgen over de komst van 't Pannekoekschip. De gemeente wil de horecaonderneming naar die haven verplaatsen. De betrokkenen sluiten een gang naar de rechter niet uit.
Christa Beuker exploiteert de jachthaven sinds 1994, het stuk kade waar 't Pannekoekschip gaat aanmeren mag Beuker al die jaren al gebruiken voor het aanleggen van schepen. In de herfst- en wintermaanden liggen er charterschepen en in de lente- en zomermaanden meren er andere (recreatie)schepen en jachten aan. De havenmeester heeft uitgerekend dat de komst van 't Pannekoekschip haar een inkomstenderving van zo'n 30.000 euro per jaar zal opleveren.
Pannekoekschip naar Oosterhaven? 'Dat is not done'
'Buiten alle economische belangen of zaken rondom het uitzicht; de Oosterhaven is van oudsher een hele dynamische haven', betoogt Beuker die niet snapt dat er een schip komt te liggen dat niet zelfstandig kan varen. 'De boot moet gesleept worden door een paar sleepboten én het is helemaal geen authentiek schip. Het is gewoon een omgebouwd binnenvaartschip met drie stalen pijpen erop.'
De ondernemers van het huidige Pannekoekschip verlaten het huidige schip omdat de Kattenbrug pal naast hen komt te liggen. Na overleg met de gemeente is hen in maart 2021 het aanbod gedaan om verder te gaan in de Oosterhaven. Dat aanbod heeft het ondernemersechtpaar geaccepteerd. Ze gaan daar verder op een nieuwe boot en het huidige schip zal verkocht worden aan de gemeente. Die gaat het schip vervolgens slopen.

Rol van de gemeente

De havenmeester vindt het handelen van de gemeente niet netjes. Alhoewel het al geruime tijd bekend is dat het schip in de Oosterhaven komt te liggen, moesten de omwonenden dat horen via een briefje in de bus. Beuker baalt ervan dat er zomaar ruimte wordt gemaakt voor slechts één ondernemer. 'Het is not done dat er daar een vast schip komt te liggen. Er wordt nu voor de komende 40 jaar een fout begaan.'
In de plannen van de gemeente Groningen wordt de Oosterhaven omschreven als een 'waterparel'. Beuker en bewoners van de Oosterkade en Oosterhaven vinden dat het laten aanmeren van het Pannekoekschip indruist tegen die term. De havenmeester waarschuwt ook voor de hoge kosten die de gemeente moet maken voor de komst van de boot. Ze stelt in een brief richting de gemeente dat de omvang van de kosten niet onderzocht is en dat het dus ook niet duidelijk is waarom er belastinggeld wordt uitgetrokken voor de verhuizing.
Het huidige Pannekoekschip in het Schuitendiep
Het huidige Pannekoekschip in het Schuitendiep © Robert Pastoor/RTV Noord

'Het wordt er alleen maar gezelliger op'

Uitbaatster Marjon Meiboom van 't Pannekoekschip kan weinig met de woorden van de havenmeester. 'De plek die de gemeente ons heeft toegewezen is van de gemeente. Je hebt altijd voors en tegens. Het stuk waar wij gaan liggen is van de gemeente en niet van de havenmeester. We gaan het dus ook gewoon doen met die plek, daar kunnen wij niks aan veranderen en dat willen we ook helemaal niet. Wij komen er. En waarom ook niet? Het wordt er alleen maar gezelliger op.'
Ons schip verdient gewoon een mooie plek, het heeft belangrijke dingen gedaan in WO2
Marjon Meiboom, Pannekoekschip

Ondernemers blijven wel enthousiast

Meiboom vindt het niet chic dat het nieuwe Pannekoekschip wordt afgedaan als een schip wat er niet toe zou doen. 'Ons schip verdient gewoon een mooie plek want het heeft belangrijke dingen gedaan in de Tweede Wereldoorlog. Toen Rotterdam in puin lag heeft dat schip eten en drinken naar de stad gebracht. Het is dus niet zomaar een schip.' Daarnaast zegt Meiboom dat er ook voldoende mensen in en rondom de Oosterhaven wel tevreden zijn met de komst van haar onderneming.
'De havenmeester kan er overigens ook geld aan verdienen. Er komen veel schepen met een jacht of een boot speciaal bij ons eten. Die ervaring hebben we opgedaan in Almere', daar lag het schip dat naar de Oosterhaven komt eerst. 'Die mensen klimmen dan bij ons aan boord om te eten en blijven vervolgens liggen in de haven. Er kan dus gewoon extra geld binnengehaald worden.'

Nog geen vergunning

De gemeente laat weten dat er nog geen vergunningstraject is opgestart door de uitbaters van de onderneming en dat er dus ook nog geen bezwaar gemaakt kan worden tegen de mogelijke vergunning waarmee de komst naar de Oosterhaven mogelijk wordt gemaakt.
De gemeente wil niet vooruitlopen op de kosten die gemaakt moeten worden om het schip van een nieuwe plek te voorzien.