Vervangende huisarts in Wildervank niet nalatig bij dood van 32-jarige patiënt

© iwanbeijes/flickr
De huisarts die in november 2020 inviel voor een huisarts in Veendam kan geen nalatigheid worden verweten door eerst een coronatest van een patiënt te eisen, voordat hij hem thuis opzocht. De 32-jarige patiënt overleed de volgende dag.
De arts heeft niet gehandeld in strijd met de zorg die hij een patiënt behoort te geven, oordeelde het regionaal medisch tuchtcollege. De klacht tegen de arts is ongegrond verklaard.

Benauwdheidsklachten

De vader van de meervoudige patiënt met spierziekte belde die novemberdag naar hun huisarts in Veendam en de lijn werd doorgeschakeld naar een waarnemende praktijk in Wildervank.
De arts zelf werd verrast dat hij de praktijk in Veendam moest overnemen. De ouders belden vanwege benauwdheidsklachten van hun zoon. Het zuurstofgehalte in zijn bloed was zorgelijk laag. Dat had de vader met een metertje gemeten. De ouders wilden dat de arts langskwam.

Coronatest

De vervangende arts, die drie collega's moest vervangen, hoorde via de assistente dat er werd gebeld voor een patiënt met benauwdheidsklachten. Hij adviseerde een coronatest. De assistent meende dat de vervangende huisarts in het dossier meekeek, maar dit was niet het geval.
Anders had die ook iets over het zuurstofgehalte kunnen lezen. De ouders verweten de huisarts dat hij hierover niet had doorgevraagd. Het was niet in de dokter opgekomen om te vragen naar het zuurstofgehalte, omdat dit normaal gesproken niet in thuissituaties wordt gemeten.

Hij overleed in het ziekenhuis

De vader werd gevraagd terug te bellen zodra de situatie zou verslechteren. Maar het ging die avond zelfs wat beter met hun zoon. Hij at normaal en keek televisie. De volgende dag was zijn toestand zo zorgelijk dat de vader een ambulance besloot te bellen.
De 32-jarige man overleed in het ziekenhuis. De verklaringen van de arts en de assistente lopen op bepaalde punten uiteen, over wat aan de telefoon is besproken. Toch volgt de tuchtrechter het verhaal van de arts, zonder de assistente te kort te willen doen.

Verbeteringen

De tuchtrechter vindt het een pluspunt dat de huisartsenpraktijken van deze les hebben geleerd en verbeteringen hebben aangebracht om herhaling te voorkomen.