Rioolpersleiding Stad geraakt bij werkzaamheden Ring Zuid, lek inmiddels gedicht (update)

De plaats van het lek nabij het Sterrenbos
De plaats van het lek nabij het Sterrenbos © Patrick Wind
Groningen kan voorlopig weer rustig naar het toilet. De rioolpersleiding die maandagochtend werd geraakt bij werkzaamheden door Aanpak Ring Zuid, is maandagavond weer provisorisch gerepareerd.
Het lek ontstond nabij het Sterrebos en de Hereweg in Stad, waar de afgelopen weken damwanden zijn geplaatst. Bij het verankeren van een tweede rij damwanden is iets misgegaan. De schade die daarbij werd aangericht was dusdanig dat herstelwerkzaamheden nodig waren.

Haast was geboden

Haast bij de reparatie was geboden, omdat de persleiding belangrijk is voor de afvoer van rioolafval in Stad. Aanpak Ring Zuid sloot de leiding eerst af, waarna met man en macht werd gepoogd het lek te dichten.
Afsluiting van de leiding kan voor de duur van maximaal acht uur, omdat alle afval zich ophoopt. In het uiterste geval zou het afval kunnen worden geloosd in het Noord-Willemskanaal.

Mantel om het lek

Dat bleek uiteindelijk niet nodig: als voorlopig herstel kon een soort van mantel om het lek worden geschoven. In een later stadium zal de kapotte leiding moeten worden vervangen door een nieuwe pijp.