Auto's in Groningen veiliger tegen schade en inbraak dan in de rest van Nederland

De schade aan de auto van Jelmer Wijnstra
De schade aan de auto van Jelmer Wijnstra © Eigen foto
'De kans dat je auto mikpunt wordt van onder andere inbraak, vandalisme of zelfs diefstal is in de provincie Groningen ruim 20 procent kleiner dan elders in Nederland.'
Dat schrijft verzekerings-afsluitsite Independer.nl op basis van jaarcijfers van het CBS, Rijkswaterstaat en de Nationale Politie over 2020.
'In Groningen hebben automobilisten 21,6 procent minder kans op autoschade dan elders in het land', aldus de site. Alleen in Zeeland is de kans op schade aan de auto minder groot.

Verschil tussen Stad en Ommeland

Toch zit er veel verschil in de gemeenten. Zo is de kans op schade in gemeente Groningen een stuk hoger - maar ook daar is nog altijd 6,7 procent minder kans op schade dan gemiddeld in Nederland.
De toenmalige gemeente Loppersum is op basis van de 2020-cijfers de veiligste gemeente: daar zijn 37,1 procent minder schadegevallen dan gemiddeld. Ook Het Hogeland (35,1), Pekela (31,6), Oldambt (27,5) en Westerkwartier (24,9) zijn volgens de site veilige plekken om je auto te parkeren.

Hoe is dit berekend?

'Het risico op autoschade wordt bepaald op basis van het aantal geregistreerde auto-inbraken, diefstallen, verkeersongelukken binnen de bebouwde kom en autovandalisme', verklaart de site, maar ze neemt daarbij ook het aantal van de weg gehaalde dronken bestuurders in 2020 mee. 'Deze cijfers worden afgezet tegen het aantal auto's per duizend huishoudens per gemeente.'