Stieneke van der Graaf keert terug in Kamer en parlementaire enquêtecommissie

Stieneke van der Graaf legt de eed af in de Tweede Kamer
Stieneke van der Graaf legt de eed af in de Tweede Kamer © ANP
Na een afwezigheid van bijna een jaar keert het Groningse Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) terug in de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de gaswinning in Groningen. Van der Graaf is dinsdagochtend benoemd.
Van der Graaf was sinds september 2020 al lid van de commissie die de parlementaire enquête heeft voorbereid. Ze schreef onder andere mee aan de onderzoeksopzet en werd in februari 2021 benoemd tot ondervoorzitter van de commissie. Maar bij de Kamerverkiezingen viel ze net buiten de boot, waardoor ze noodgedwongen afscheid moest nemen van de landelijke politiek.
Nu haar partijgenoot Carola Schouten opnieuw minister wordt, keert Van der Graaf terug. Zij was de eerste opvolger op de ChristenUnie-lijst.

Ook nieuwe PvdA-afgevaardigde

Naast Van der Graaf treedt ook Barbara Kathmann van de Partij van de Arbeid toe tot de enquêtecommissie. Zij vervangt haar partijgenoot Gijs van Dijk.
De enquêtecommissie is onlangs begonnen met de geheime voorgesprekken. Die gesprekken worden onder meer gebruikt om getuigen en deskundigen voor de openbare verhoren te selecteren. De openbare verhoren starten voor de zomer.