Na de Groningse fakkeltocht voor respect nu een lied: 'Ludieke acties hebben zin'

Sandra Beckerman en Chris Garrit bij de Martinitoren
Sandra Beckerman en Chris Garrit bij de Martinitoren © Marten Nauta/RTV Noord
Na het massale en indrukwekkende fakkelprotest en het symbolisch stutten van de Martinitoren, staat er al weer een nieuwe actie op stapel. Onder de noemer 'respect voor Groningen' is een speciaal lied over onze provincie in de maak.
Of, in de woorden van initiatiefnemer Chris Garrit: 'Een vers lied over Groningen 2022.' Het moet de opvolger worden van de Ode aan Groningen van Remko Wind, enkele jaren geleden.

'Ik wacht op het gouden ei'

'Groningen is ook een muziekprovincie. Dus ben ik een oproep gestart, of we mensen kunnen vinden om een nieuw nummer te schrijven dat past bij deze tijd. Ik heb al een paar reacties gehad, maar wacht nog even tot het gouden ei binnenkomt. Filmmakers zijn natuurlijk ook welkom, maar het begint bij een mooi liedje.'
'Het Groningerland wordt achtergesteld op Nederland. Het moet nu een keertje stoppen', zegt Garrit over de drijfveer achter de recente acties in Groningen. 'We willen op een vreedzame, ludieke manier Den Haag aan het denken zetten. En ludiek actievoeren heeft zin, gezien de reactie van Vijlbrief.'
De nieuwe staatssecretaris voor mijnbouw gaf maandag tijdens zijn bezoek aan Groningen aan dat de fakkeloptocht 'diepe indruk heeft gemaakt'.

'Groningers zijn een heel cool volk'

Ondanks de problemen waarmee Groningen wordt geconfronteerd, zoals de ellende door de gaswinning en recent nog de dreigende sluiting van de afdeling kinderhartchirurgie in het UMCG, blijven Groningers volgens Garrit de moed er in houden.
'Ik ben ontzettend trots. Groningers zijn een heel cool volk, ondanks alles wat ons wordt aangedaan blijven we rustig en zien we nog steeds de positieve dingen', zegt Garrit.