Politiek mengt zich in verhuizing van 't Pannekoekschip: 'Is de Oosterhaven wel de juiste plek?'

Het huidige Pannekoekschip in het Schuitendiep
Het huidige Pannekoekschip in het Schuitendiep © Robert Pastoor/RTV Noord
De geplande verhuizing van het in Groningen wereldberoemde Pannekoekschip blijft de gemoederen bezighouden. Politiek Groningen vraagt om duidelijkheid nu er in de Oosterhaven onrust is ontstaan over de komst van het schip.
D66 en SP willen van de gemeentebestuurders onder meer weten in hoeverre de bewoners van de Oosterhaven zijn betrokken bij de komst van de horecaonderneming. D66 vindt het op dit moment lastig om zich uit te spreken over de kwestie: 'Er is gewoon teveel onduidelijkheid', zegt raadslid Sander Claassen.

'Te weinig informatie'

'Wij hebben als gemeente besloten dat we de huidige locatie van het schip willen aanpakken, dan moeten we ook meedenken over een nieuwe locatie.' De gemeente wil graag meer ruimte maken in de Diepenring, maar de keuze voor een verhuizing van de onderneming komt bij de uitbaters zelf vandaan. Die willen namelijk niet naast de in aanbouw zijnde Kattenbrug liggen. Die brug zou voor teveel overlast zorgen. 'Ik weet dat het schip er niet weg hoeft', laat Claassen weten, 'maar ik vind wel dat het nieuwe schip een goede plek moet hebben. De vraag is of de Oosterhaven wel de juiste plek is.' Het D66-raadslid zegt op dit moment te weinig informatie te hebben om daar een antwoord op te formuleren. 'Je moet ook nadenken over hoe je de omgeving betrekt bij zo'n besluit.'
Pannekoekschip naar Oosterhaven? 'Dat is not done'

Permanente vergunning

Oppositieaanvoerder Jimmy Dijk (SP) wil meer weten van de mogelijke verhuizing omdat in een later stadium de gemeenteraad nog een oordeel kan geven. 'De wethouder mag zelfstandig een tijdelijke vergunning afgeven voor het schip in de Oosterhaven. Als er een permanente vergunning wordt gegeven, dan mag de gemeenteraad daar iets van vinden.' Zo ver is het op dit moment nog niet, maar Dijk wil de geesten alvast rijp maken voor een mogelijk discussie. Zijn partij vraagt zich namelijk af of de Oosterhaven wel zo'n geschikte locatie is voor 't Pannekoekschip.
'Begrijp mij goed; ik ben echt van het team pannenkoeken en poffertjes, maar ik zou mij zo'n schip ook dichtbij het hoofdstation kunnen voorstellen. Ik wil er wel discussie over voeren', aldus Dijk. Volgens hem moet de politiek er iets van vinden omdat het om een groot schip gaat en er binnen de gemeente schaarste is van aanlegplekken.
De gemeente wil op dit moment niet reageren op aanvullende vragen. Dat doen ze niet omdat er politieke vragen zijn gesteld. De wethouder zal woensdagmiddag de vragen van SP en D66 beantwoorden.