Pas op: nieuwe flitspaal op Europaweg in Groningen

De snelheidscontrole wordt neergezet op de Europaweg
De snelheidscontrole wordt neergezet op de Europaweg © Onbekend
Rijd je geregeld via de Europaweg naar het centrum van Groningen? Dan moet je vanaf nu extra goed op je snelheid letten. Er staat een flitspaal langs de weg.
De flitspaal staat ter hoogte van het Holland Casino, op zo'n 200 meter afstand van de verkeerslichten onder de zuidelijke ringweg. Dat is een plek waar menig automobilist optrekt en misschien niet de toegestane 50 kilometer, maar al snel 55 of 60 kilometer per uur rijdt. Op die plek is nu dus een snelheidscontrole.

Vervanger voor miljoenenflitser Emmaviaduct?

Wie de paal heeft aangevraagd, blijft onduidelijk. De verkeersafdeling van het Openbaar Ministerie (OM) verwijst daarvoor naar de gemeente: 'Zij vragen de paal aan.' De gemeente zegt op haar beurt van niets te weten en verwijst weer naar het OM.
De Europaweg-controle begint op een moment dat de meest lucratieve flitspaal in de gemeente Groningen minder te doen heeft. Die flitspaal staat op het Emmaviaduct en ziet de komende periode geen verkeer dat vanaf het Julianaplein richting het centrum rijdt. Die route wordt minstens een half jaar afgesloten vanwege werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg. Andersom zal er nog wel verkeer zijn, van de stad naar de ringweg toe.
Toch kan het Rijk daarmee heel wat inkomsten mislopen. De snelheidscontrole op het Emmaviaduct flitste in 2019 bijna 39.000 keer, goed voor 2,3 miljoen euro aan inkomsten voor de staatskas. Ook in 2018 werden automobilisten er ruim 37.000 keer geflitst.

Relatief weinig ongelukken

Het valt te bezien in hoeverre de flitspaal bijdraagt aan meer veiligheid op de Europaweg.
Een auto met aanhangwagen vanaf de Griffeweg botst met een ambulance vanaf de Europaweg
Een auto met aanhangwagen vanaf de Griffeweg botst met een ambulance vanaf de Europaweg © A. Van Wijngaarden
In de afgelopen jaren vonden enkele verkeersongelukken plaats op de kruispunten die grenzen aan de weg. Ter hoogte van de afrit van de N7 naar de zuidelijke ringweg was bij een van de ongelukken een politieauto betrokken. Op de kruising met de Griffeweg (bij het Rabobank-kantoor en de afslag naar de Ikea) raakte een auto die vanuit de Griffeweg kwam een ambulance, maar werd ook een fietser aangereden door een auto.
Toch zijn dat weinig ongelukken op tienduizenden automobilisten per dag. Ook komt de weg niet voor in verschillende inventarisaties van onveilige verkeerspunten van bijvoorbeeld RTV Noord.
Onveilige weg of niet: de flitspaal is er. Een gewaarschuwd automobilist telt voor twee.