The Vices krijgt prijs als beste artiest op Popgala Noord: 'Goeie band, sound en looks'

The Vices
The Vices © RTV Noord
Op het Popgala Noord zijn de prijzen voor de Noord-Nederlandse muziekindustrie uitgereikt. The Vices gaat naar huis met de prijs voor Beste Artiest. De Omdenk Award, de prijs voor het beste initiatief tijdens de coronacrisis, gaat naar KopjeK. T A M A R is verkozen tot Beste Talent en Peter Weening ontving de Lifetime Achievement Award.
De Groningse band The Vices maakte afgelopen jaar landelijk furore door optredens op nationale televisie. Met de release van hun debuutalbum 'Looking for Faces' schopten ze het tot 3FM-talent.

'Uniek geluid'

De jury was van mening dat The Vices in korte tijd een bijzondere prestatie neergezet hebben. 'Met succesvolle shows, hun eigen festival en als 3FM-talent. Een uniek geluid dat niet alleen in Nederland, maar ook internationaal goed werkt. Goeie band, goeie sound, goeie looks', valt te lezen uit het juryrapport.
The Vices
The Vices © Floris Duijn

Wendbaarheid

De winnaar van de Omdenk Award is KopjeK, dat zich richt op het geven van unieke house en techno events op verrassende locaties door heel Groningen. KopjeK wordt door de jury geprezen voor hun wendbaarheid en optimisme gedurende de coronacrisis.
'KopjeK heeft telkens doeltreffend, vindingrijk en razendsnel ingespeeld op de veranderende maatregelen en er het meeste uitgehaald toen het wel weer even mogelijk was om evenementen te organiseren', aldus de jury.

'Het plaatje klopt'

T A M A R is verkozen tot beste talent. Ze maakte in 2021 deel uit van Hit the North, het talentontwikkelingstraject, en speelt later deze week op Eurosonic Noorderslag. Volgens de jury is T A M A R een veelbelovende artiest: 'T A M A R heeft mooie eigen liedjes en kan goed zingen, haar live performance laat zeer duidelijk zien wie ze is en wat haar sound is. Het plaatje klopt.'

Sterke popcultuur

Programmeur Peter Weening stopte in oktober na 31 jaar bij de Groningse concertzaal Vera. De langstzittende pop-programmeur van Nederland boekte sinds 1980 meer dan zevenduizend bands voor de 'club for the international pop underground'. Volgens de jury is Weening met zijn authenticiteit en ongebreidelde toewijding voor zijn club en haar medewerkers uitgegroeid tot het gezicht en het geweten van de alternatieve popcultuur in Noord-Nederland.

Fundament

De jury vervolgt: 'Artiesten lopen met hem weg. Door velen van hen wordt Vera gewaardeerd als één van 's werelds meest geliefde podia. Zijn uitgesproken persoonlijkheid en standvastige houding hebben Groningen internationaal op de kaart gezet. Weening heeft het fundament gelegd voor een sterke popcultuur in Noord-Nederland, waarin initiatieven als ESNS en Welcome To The Village konden floreren.