De wegenbelasting is in Groningen het hoogst van heel Nederland

De wegenbelasting is het hoogst in Groningen
De wegenbelasting is het hoogst in Groningen © Sander Koning/ANP
Groningers zijn het meeste geld kwijt aan wegenbelasting. Een Groninger met een gemiddelde benzineauto betaalt 160 euro per kwartaal (640 euro per jaar). Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Een inwoner van Groningen is daarmee twee euro duurder uit dan in 2021, meldt het CBS. De motorrijtuigenbelasting is de enige belasting die de provincie kan opleggen aan haar inwoners.
Dat er verschil zit tussen de provincies is volgens de ANWB te verklaren. 'Iedere provincie bepaalt zelf zijn tarief. Dus hangt het ervan af hoe goed de provincie in zijn geld zit, maar ook welke politiek partijen het bestuur van de provincie vormen. En welke plannen de provincie heeft voor aanleg, beheer en onderhoud van wegen.'

Drenten op tweede plek

In bijna alle Nederlandse provincies is de wegenbelasting verhoogd. In Drenthe niet, maar toch staan onze zuiderburen op de tweede plek. Drenten met een benzineauto betalen gemiddeld één euro minder dan Groningers: 159 euro per kwartaal. Ook vorig jaar betaalden Groningers en Drenten de meeste wegenbelasting.
Alleen in Zeeland betalen autobezitters iets minder dan vorig jaar. De gemiddelde Zeeuw betaalt 152 euro in 2020. Noord-Holland is de goedkoopste provincie, daar is een autobezitter dit jaar 142 euro per kwartaal kwijt. Het CBS berekent de situatie voor auto's met een 'gemiddeld' gewicht van zo'n 1200 kilo, bijvoorbeeld een Volkswagen Golf.

Meer elektrische auto's

In totaal zijn Nederlandse autorijders iets minder kwijt aan wegenbelasting dan vorig jaar. Dit komt onder meer mensen vaker elektrisch rijden en dan betaal je minder of geen wegenbelasting.