8500 kerstbomen uit Stad worden in één dag versnipperd

De berg kerstbomen (rechts) gaat in de versnipperaar (midden) en komt er als pulp uit (links)
De berg kerstbomen (rechts) gaat in de versnipperaar (midden) en komt er als pulp uit (links) © Joyce Kranenborg/RTV Noord
Zo staan ze mooi versierd te pronken in de Groningse woonkamers, zo liggen ze met duizenden bij elkaar te wachten totdat ze versnipperd worden. Bij afvalverwerker Stainkoeln in Stad staat deze woensdag in het teken van kerstbomen.
'Het zijn er een hele hoop', zegt Henk Kostwinder van het bedrijf Vagroen, dat de verwerking van de kerstbomen regelt. '26 vrachtauto's met kerstbomen, dat is ongeveer 85.000 kilo. En een kerstboom weegt zo'n tien kilo, dus dan heb je het over 8500 kerstbomen.'
De bomen zijn door de gemeente Groningen opgehaald, nadat ze na bewezen dienst rond de kerstdagen door mensen aan de weg zijn gezet.

Versnipperd tot compost en biomassa

Ze worden achter elkaar door versnipperd, met behulp van machines die speciaal daarvoor voor één dag zijn gehuurd. Uiteindelijk wordt er compost en biomassa van gemaakt, maar daarvoor moet het wel eerst verkleind worden. Het restproduct wordt gescheiden in drie stromen.
Hoe het in zijn werk gaat, zie je in deze video:
Duizenden kerstbomen verwerkt tot compost